Koalisyon: 2023'de kamplardaki 4 bin 400 IŞİD'li kadın ve çocuk evlerine gönderildi

09-12-2023
Etiketler Koalisyon Güçleri Rojava Suriye Hol Kampı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon, bu yılın başından beri Rojava ve Suriye’deki kamplarda tutulan 4 bin 400 IŞİD’le bağlantılı kişilerin ülkelerine gönderildiğini açıkladı ve Kürt yönetimini başarılı çalışmalarından dolayı övdü.

Yapılan açıklamada 2023 yılında  Koalisyon Ortak Operasyon güçlerinin yerel ortakları Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile  Rojava Özerk Yönetimi'nin kalıcı desteği sayesinde Rojava ve Suriye’deki kamplarda tutulan  IŞİD ile bağlantılı 4 bin 400'den fazla kişinin ülkelerine gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, bu sayede insani hizmet sağlama yükünün hafifletilmesi ve IŞİD'in bu savunmasız nüfusu istismar etme riskinin azaltılmasına yardımcı olunduğu belirtildi.

Rojava’nın Haseke vilayetinde IŞİD’lilerin ailelerinin tutulduğu Hol Kampı , IŞİD için bir eğitim merkezi haline gelmişti. Her geçen gün risk taşıyan kamp adeta her an patlamaya hazır "saatli bir bomba" olarak tanımlanıyor

 Kampta 60'tan fazla ülkeden yaklaşık 47 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların %60'ı çocuklardan oluşuyor ve yaklaşık 5 bini beş yaşın altında.

Koalisyon açıklamasında, bu kişilerin ülkelerine geri gönderilmesinin kamptaki tehlikenin ber taraf edilmesinin tek kalıcı çözüm olduğunu ekledi.

ABD Dışişlerinden açıklama

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Cuma günü yaptığı açıklamada, Kırgız Cumhuriyeti tarafından bu yıl ülkelerine dönen dördüncü grup olan Hol Kampından 96 kişinin ülkelerine geri gönderildiğini söyledi.

Miller, "Toplamda Kırgız Cumhuriyeti bu yıl 333 vatandaşını ülkesine geri gönderdi. 2023 yılında yaklaşık 5 bin kişi vatandaşı oldukları ülkelerine geri döndü" dedi.

Rojava ile Kuzeydoğu Suriye'yi kontrol eden Kürt liderliğindeki SDG, IŞİD'e karşı savaşta Koalisyonun desteği ile büyük başarı elde etti. SDG, IŞİD'i bölgesel olarak ezip 2019'da Deyrezor’un Bahoz bölgesindeki  son kalesini ele geçirirken binlerce IŞİD mensubunu eşleri ve çocuklarıyla birlikte tutukladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.