Kerkük’te ithal Araplar yine sahnede: Kürtlerin kendi topraklarını sürmesi engelleniyor
Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın desteğini alan İthal Arapların bir kez daha Kürt çiftçilerin kendi topraklarını sürmesini engellediği öğrenildi.
Kerkük’te Kürt çiftçiler ile ithal Araplar arasındaki toprak anlaşmazlığı 40 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
Sergeran Çiftçilerini Savunma Komitesi Başkanı Muhammed Emin, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “İthal Araplar Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan getirdikleri yazılı emirle toprakların kendilerine ait olduğunu iddia ediyor ve Kürt çiftçilerin kendi topraklarını sürmelerini engeeliyor” dedi.
Bu yıl 26 Nisan'da tahıl hasadının arifesinde, Irak ordusunun emriyle Sergeran ilçesine bağlı beş köyde Kürt çiftçilerin hasat yapmasına izin verilmedi. Irak Parlamentosu’ndan üst düzey bir heyet sorunu çözmek için 15 Mayıs'ta kasabaya gitti.
“Topraklarımızda çalışmak istiyoruz”
Muhammed Emin, “Heyetin ziyaretinin ardından hasat yapılmasına, ardından da sorun tamamen çözülene kadar 1 Kasım'a kadar tarlalarda çalışılmamasına karar verildi. Bu yüzden çalışamadık. Artık bize tanınan süre doldu ve biz topraklarımızda çalışmak istiyoruz ama buna izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.
Sorun yaşanan beş köyden birinde mesele çözüme kavuşturuldu ancak hala Pelkane, Şenaxe, Serbeşax ve Gabereke köylerinde sorun devam ediyor.
Muhammed Emin, “Mevcut durumda ithal Araplar, Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yazılı bir emir getirmiş. Güya 1957 nüfus sayımına göre araziler kendilerine aitmiş. Daha önce de söyledik, şimdide tekrar ediyoruz, o yılın nüfus sayımına göre arsa tapu kayıtları onların üzerineyse buyursun onların olsun ama bu doğru değil ve haklı değiller” diye konuştu.
“Topraklarımızı özgürce ekip biçemiyoruz”
Kerkük’teki Ortak Operasyonlar Komutanlığı da Kürt çiftçilere "işi durdurun" mesajı gönderdi.
Emin, "Iraklı komutan Kürt çiftçilere önceki yıllarda olduğu kadar sert davranmıyor ama verilen karar aynı, emir aynı. Bizden topraklarımızı işlemememizi istiyorlar" dedi.
Saddam rejiminin yıkılması için 28 yıl beklediklerini belirten Emin, “Şimdi 21 yıldır diktatörlük rejimi yıkıldı ama biz topraklarımızı özgürce ekip biçemiyor, tarım yapamıyoruz” diyerek sitem etti.
İthal Arapların hak talep ettiği dört köydeki arazi yaklaşık 40.000 dönümlük bir arazi.
Muhammed Emin, konu hakkında Kerkük Valisi'ni bilgilendirdiklerini ve çözüm için devrede olduğunu söyledi.
Kerkük'te 1975 yılından sonra Baas rejiminin kararı ile Kürt ve Türkmenlere ait 400 bin dönümden fazla tarım arazisi Petrol, Savunma, Maliye ve Tarım Bakanlıkları gibi Irak bakanlıkları adına gasp edildi, bir bölümü de işgal edilerek ithal Araplara yeni tapularla devredildi.
Bu araziler nedeniyle Kürt çifçiler ve ithal Araplar arasında özellikle 16 Ekim 2017’den sonra büyük sorunlar yaşandı.
Son olarak geçen yıl Kürt ve Türkmen çiftçiler arazilerinin aidesi için uzun süreli bir eylem başlattı.
140’ıncı Maddenin Uygulanması Yüksek Komisyonu Başkanı Hadi Amiri, 19 Haziran 2023 tarihinde Irak Tarım Bakanlığı'na bir yazı göndererek Bakanlar Kurulu’nuın 2013 tarih ve 29 Sayılı Kararının uygulanmasını talep etti.