Sünni Kürt ve Şii Azerilerin yaşadığı köyde ortak Aşura Matemi düzenlendi

09-08-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Mahamad Aşura Matemi Merasimi Rojhilat Kürt Azeri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad kenti Qopi Babali köyünde yaşayan Sünni Kürtler ve Şii Azeriler birlikte Kerbela şehitlerini andı. Köy sakinleri, mezhepler arasındaki çelişkilere kulak asmadan birlikte barış içerisinde yaşadıklarını söyledi.

Mahamad’ın Şarwêran ve Şamat ilçeleri arasındaki 120 hanelik Qopi Babali köyünde Sünni Kürtler ve Şii Azeriler uzun yıllardır birlikte yaşıyor. Bugün yaklaşık 550 nüfusa sahip köyde eskiden Kürtlerin nüfusu yoğunlukta iken bugün tersine dönmüş durumda. Ancak köy sakinleri, farklılıklara bakmadan birlikte huzur içerisinde yaşamı benimsiyor. Qopi Babali köyünde Azeriler Kürtçe, Kürtler Azerice biliyor.

Köy sakinleri, Hz. Muhammed’in torumu İmam Hüseyin’in Kerbela’da katledilmesinin 1383’üncü yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen ortak Aşure Matemi merasimine katıldı.  

Köy sakinlerinden Necmeddin Parsa, “Allah’a şükür aramızda ihtilaf yok, samimiyet var. Onlar (Şiiler) bizim mevlitlerimize katılıyor, biz de onların acılarını Aşura merasiminde paylaşıyoruz. İnançlarına saygı duyuyoruz. Birlikte güzel geçiniyoruz, onlar bizim komşumuz. Bu gün de Kürt çocuklar tatlı ve şerbet ikram ediyor” dedi.  

Merasime katılanlar mersiyeler eşliğinde göğüslerine vurarak Hz. Hüseyin ve 72 yakınını andı.

Köy muhtarı Adil Burci, “Şii ve Sünni ehli burada birlikte merasime katılıyor. Herbiri bir diğerinin acısını ve bayramını  paylaşıyor” dedi.

Nasır Muhammed isimli genç de bu manevi günde koşuları ile yanyana olduklarını söyledi.

Muharrem Ayı'nın 10’uncu günü olan Aşure Günü, İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik ettiği için kutsal sayılıyor.

Hicri 61 yılında, Aşure günü Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin’in 72 yakını ile birlikte katledildi. Yaşanan acı olay her yıl Muharrem ayında matem atmosferinde anılıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli