Haber Merkezi – Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), katledilişinin 83’üncü yılında Koçgiri isyanının önderlerinden Alişer Efendi ve eşi Zarife Hanım’ı andı.
PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün, Kürt milletinin yigit önderlerinden Alişer Bey ile eşi Zarife Hanım'in katledilişlerinin 83. Yildonümü. Kürtleri yok sayan Cumhuriyet Türkiyesine karşı Kürt milletinin meşru haklarını tesis etmek amacıyla başlatılan Koçgiri Başkaldırısı'nın önderlerinden Alişer Efendi ile eşi Zarife Hanım'i saygı ve sevgiyle yadediyoruz” denildi.
Alişer Efendi ve Zarife Hanım’ın, Koçgiri Hareketi’nin yenilgisinin ardından Dersim bölgesine çekildiklerine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yıllarca Desim dağlarında yaşadılar. Desim’de bir soykırım saldırısı için hazırlık yapan Türkiye Devleti ilk iş olarak Alişer Bey ve Zarife Hanım’ı katletmenin arayışına girdiler. Alişer Bey ve Zarife Hanım 9 Temmuz 1937 günü, yıllardır yaşadıkları Desim dağlarında, Türk Devleti’yle işbirliği yapan, kendi kirvesi olan Zeynel tarafından katledildiler, başları kesildi ve Türk Devleti’ne teslim edildi. Bedenlere ne olduğu hala ‘devlet sırrı’dır.
Katledilişlerinin 83. Yıl dönümünde Alişer Bey ve Zarife Hanım’ı ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz.”
Alişer Efendi ve Zarife Hanım
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında Mustafa Kemal’in Kürt vilayetlerinde yaptığı çağırıların Osmanlı’dan sonra yeni bir egemenlik altına girişe davetiye olduğunu bilen önderlerden biri de bağımsız Kürt ulusu hareketi liderlerinden Koçgirili Alişer Efendi’ydi. Alişer ve arkadaşları hem İstanbul’a hem Ankara’ya karşı bağımsızlık istiyordu.
Uluslararası ilişkileri, dönemin siyasal atmosferini, politik ve silahlı mücadeleyi iyi bilen lider olarak Alişer Efendi’nin amacı Kürt halkının bağımsızlık mücadelesiyidi.
1920`de Koçgiri yöresinde (Suşehri, Hafik (Koçhisar), Kemah, Kuruçay, Ovacık, Zara, İmranlı, Divriği, Refahiye, Kangal ve çevresinde halk ayaklanır ve yeni kurulan hükümete karşı isyan başlar.
Ancak ‘Mustafa Kemal’in en yakın adamı olarak bilinen Topal Osman’ın oluşturduğu 47. Alay, Mart 1921’de Koçgiri’de zalimane yöntemlerle katliama başlar. Öyle yöntemlere başvurulur ki, Türkiye Meclis’inde büyük tartışmalar yaşanır.
Koçgiri ayaklanmasının yenilgi ile sonuçlanmasının ardından Alişer ve Zarife Xanım Dersim’e geçer.
Dersim İsyanı öncesine kadar Alişer Efendi ve Zarife Hanım, Tujik Dağı’nda bir mağaraya gizlenir. Seyit Rıza’nın devletle işbirliği yapan adamlarından Zeynel ve dört arkadaşı 9 Temmuz 1937’de güya onları ziyarete gider.
Alişer ve Zarife Hanım, tuzağa düşürüldüklerini anlayınca silahla karşı koyar ama sonunda yenik düşer.
Zeynel durumu Seyit Rıza’nın yeğeni Rayber’e bildirir. Zeynel ve Rayber, Alişer ve Zarife Hanım’ın başını kesip onlara kitap, yazı, şiir tomarını ve değerli eşyalarını Türk general Alpdoğan Paşa’ya teslim eder.
Aynı zamanda şair de olan Alişer Efendi’nin “Koçgiri başladı harba” şiiri ayaklanmayı özetliyor:
Koçgiri başladı harba
Sesi gitti şarka garba
İki ordu asker geldi
Dayanamadı bu darba
Ere dılo yemman yemman
Çiyan gırtu berfu duman
Mera bişin şahı merdan
Ew dermane hemu derdan
Ovacığın aşireti
Zapt eyledi memleketi
Geriden imdat gelmedi
Hozat çekmedi gayreti
Here dılo yemman yemman
Çiyan gırtı berfu duman
Mera bişin şahı merdan
Ew dermane hemu derdan
Kürdistan`ın orduları
Kahrettiler barbarları
Vatan için öleceğiz
İstemeyiz Moğolları
Here dılo yemman yemman
Çiyan gırtı berfu duman
Mera bişin şahı merdan
Ew dermane hemu derdan
İkrar verenler elmaya
Zülfikâr-ı murteza’ya
Geriden teller çektiler
Biz uymayız eşkıyaya.
Here dılo yemman yemman
Çiyan gırtı berfu duman
Mera bişin şahı merdan
Ew dermane hemu derdan.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın