PAK: ‘Türkiyelileşme’ değil ‘Kürdistanileşme’

Haber Merkezi – Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Türkiye'de 7 Haziran’da yapılan genel seçiminin "Türkiyelileşme"yi değil, "Kürdistanileşme"yi adres  gösteriyor” denildi.

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, yazılı bir açıklamayla seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Açıklamada, “Kürt ve Kürdistan sorununun çözümüne yönelik neredeyse hiçbir talep ve programın gündeme gelmediği, ‘Türkiyelileşme’ vurgusunun neredeyse tüm partilerin ortak paydası olduğu bir seçimi sürecini geride bıraktık" denildi.

Seçimlerin en belirgin sonuçlarından birinin, "kendi istikbalini esas alarak, Türkiye ve Kürdistan halklarına kendisini dayatmaya çalışan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yenilgisi" olduğunu dile getiren Özçelik, şöyle devam etti:

"Diğer bir  sonuç ise, anti-demokratik %10 barajının aşılması ve HDP’nin beklenenin üstünde bir oy alarak parlamentoya girmesidir.”

Özçelik, "Kürt halkının AKP, CHP ve MHP’ye önemli oranda ‘hayır’ dediğini net bir şekilde ortaya koyduğunu" ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Kürtlerin entegre edildiği ‘Yeni  Türkiye’yi kurmak isteyen basın ve sermaye çevrelerinin geniş bir kesimi de kendi çıkarları gereğince, ‘Türkiyeli HDP’ye büyük bir destek sunmuştur."

PAK Genel Başkanı, HDP’nin almış olduğu oyların büyük çoğunluğunun, Türkiye ve Kürdistan’daki Kürtler’e ait olduğunu da vurguladı.

Açıklamada seçim sonuçlarıyla ilgili şu saptamalar yapıldı:

-Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  “Kobani düştü, düşecek” , “Kürt sorunu yoktur”, “Kürtler daha ne istiyor, her şey olabiliyorlar’’ şeklindeki yaklaşımı seçimlerde, Kürtler’in büyük tepkisine neden olmuştur.

-Birçok saldırıdan sonra, özellikle  Diyarbakır’da “karanlık güçlerin” HDP mitingine yapmış oldukları  saldırı ve katliam girişimi, Kürt ve Kürdistan halkının tepkisini en üst noktaya taşımış ve seçimlerdeki tavrının şekillenmesinde büyük bir rol oynamıştır.

-Kürt ve Kürdistan halkı, Kürdistan sorununun siyasal ve demokratik yol ve araçlarla çözümünden yana olduğunu bu seçimlerde sergilemiş olduğu tutumla bir kez daha kanıtlamıştır. HDP’nin barajı aşamaması durumunda  tekrar çatışmaların başlayabileceği kaygısı, Kürdistan halkının HDP’ye daha yoğun bir şekilde oy vermesinde önemli bir rol oynamıştır.

-Anti-demokratik %10 barajının yarattığı mağduriyetin giderilmesi  ve HDP’nin barajı aşması durumunda Erdoğan’a başkanlık yolunun kapanacağı gerçekliği, seçimlerin kaderini belirleyen ve HDP’nin bu düzeyde oy almasının en belirleyici faktörlerinin başında gelmiştir.

-En önemli faktörlerden bir diğeri ise, AKP’ye oy veren Kürt seçmenin küçümsenemeyecek  bir kısmının, Erdoğan’ın Kürtler’i rencide eden yaklaşımlarına tepki göstererek, HDP’ye  yönelmesidir.

-Ayrıca, Alevi Kürtler’in bir kısmının CHP yerine HDP’ye oy vermeleri, bu tablonun ortaya çıkmasında rol oynayan bir başka önemli faktördür.

HDP’ye kutlama

HDP’yi seçim başarısından dolayı kutlayan Mustafa Özçelik, HDP ile  düşünsel ve siyasal programlar ve hedefler bakımından farklı zeminlerde olmalarına rağmen, çok sesli, çok renkli bir siyaseti esas aldıklarını belirtti.

Açıklamada PKK, HDP  ve devlete şiddetin tekrar başlamaması yönünde çağrı da yapıldı.