Suriye muhalefeti: Rusya, objektif değil

09-05-2019
Rûdaw
Etiketler Suriye Rojava BM
A+ A-

Haber Merkezi- Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Heyeti'nin (MYK) Başkanı Nasır Hariri, “Birleşmiş Milletler (BM) bölgesel güvenliğin ve istikrarın sağlanmasında yetersiz kalıyor. Bunun sebebi de Rusya'nın BM kararlarını daima veto etmesi”dedi.

 

Nasır Hariri, Önder Dayanışma ve Kalkınma Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

 

Suriye ve Rojava’da yaşanan krizlere değinen Hariri, Şam yönetiminin BM uyarılarına rağmen kimyasal silah kullanmaya devam ettiğini savundu.

 

Bölgedeki krizin son aylarda kötüleştiğine işaret eden Hariri, bu krizi de Esad yönetiminin, Rusya ve İran'ın tetiklediğini söyledi.

 

Suriye muhalefetinin, IŞİD’in ve El Kaide'nin çıkarları için çalışmadığını kaydeden Nasır Hariri, sözlerine şunları ekledi:

 

"Teröristlerden kurtulduğumuz gün Suriye halkı için bayram olacak ve rejimin uluslararası arenada bahanesi kalmayacak. Çünkü rejim, insan haklarını öne sürerek sivilleri vuruyor. İran ve Rusya da Beşşar Esed'e müsamaha gösteriyor. Saldırılar devam ettiği sürece insani kriz daha da artacak. Bu saldırılar, mülteci akımına sebep olduğu için komşu ülkeleri de tehdit ediyor.”

 

Hariri, siyasi çözümün Suriyelilerin ülkelerine dönmeleriyle sağlanacağını, yarın BM Güvenlik Konseyi ile toplantı yapacaklarını hatırlatarak şunları kaydetti:

 

“BM, bölgesel güvenliğin ve istikrarın sağlanmasında yetersiz kalıyor. Bunun sebebi de Rusya'nın BM kararlarını daima veto etmesi. Yarınki bu toplantıda önemli olan İdlib'e askeri operasyonların durdurulması. Esad'in İdlib'deki askeri operasyonlara son vermesi için bu kararın çıkması gerekiyor. Bu kararın Rusya'ya karşı da verilmesi gerekiyor. Rusya, objektif değil. Rejime iktisadi, lojistik her türlü desteği veriyor. BM yine aciz kalırsa onlara 'siz bir ülkenin veto kararına bağlısınız, acizsiniz' diye sesleneceğiz. Müttefik ülkeler Esad rejimini siyasi çözüme teşvik etmeli. Soçi görüşmelerinin bir tarafı olan ve Suriye halkını destekleyen Türk kardeşlerim, sizin üzerinize daha çok görev düşüyor. Türkiye, Soçi maddelerini yerine getirmeye çalışıyor. Rejime karşı baskı oluşturabilecek bütün baskı yollarını denemelerini istiyorum.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli