Bakanlar Kurulu Sekreteri: Maaş konusunda Erbil hükümeti yükümlülükleri yerine getirmeli

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Sekreteri Dr. Amanc Rehim, Erbil ile Bağdat arasında yürütülen müzakerelere bayramdan sonra da devam edileceğini belirterek, tarafların Federal Mahkemenin verdiği karara bağlı kalmaları gerektiğini söyledi.

Rûdaw TV’de Nwenar Fatih’in sunduğu Rûdaw’i Emro programına konuk olan Bakanlar Kurulu Sekreteri Dr. Amanc Rehim, “Irak Federal Mahkemesi’nin memur maaşları konusunda verdiği kararın ardından, Kürdistan Bölgesi’nin üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmesi bekleniyor. Böylece maaş konusundan bundan sonra sıkıntılar yaşanmayacak. İkinci bir husus ise maaş ödemelerinin bankalar üzerinden verilmesi meselesinde yeni adımlar atılacak” dedi.

Aylardır, Erbil ve Bağdat hükümetleri arasında müzakerelerin devam ettiğini ancak kalıcı bir anlaşmaya varılmadığına dikkat çeken Rehim, 21 Şubat 2024'te Irak Federal Mahkemesi’nin, Kürdistan Bölgesi'nde maaşların ödenmesi ve bankalar aracılığıyla dağıtılması konusunda bir karar yayınlaması konuyu yasal bir ir çerçeve haline getirdiğini ifade etti.  

Amanc Rehim, şöyle devam etti:

“Federal Mahkeme'nin bu kararı, Irak bütçe kanununda engel teşkil eden madde ve hükümlerin değiştirilmesi yönünde, şimdi bu değişiklik bir yasa tasarısı haline geldi ve Bağdat'ta Bakanlar Kurulu Sekreterliği var. Temsilciler Meclisi'nde, müzakere heyetinin bir üyesi olduğum için değişikliği Temsilciler Meclisi'nden geçirmek benim için kolay olmadı ama Federal Mahkeme'nin kararı bu anlamda uygun bir ortam yaratmış oldu. Temsilciler kanun hükümlerini değiştirecekler. Görüşmelerimizde Federal Mahkeme kararlarını değişiklik esası olarak kullanabiliriz.”

Federal Mahkeme'nin kararlarını ülkedeki garantör olarak rol gördüğünü ifade eden Rehim, “Her ne kadar Kürdistan Bölgesi'nde karara ve bizzat Federal Mahkeme'ye ilişkin yorumlar olsa da, Irak için Federal Mahkeme'nin kararı tüm otoriteler için yükümlülük rolü görüyor. Bütçeye bakarsak Kanuna göre petrolün tahmini fiyatı günlük 3,5 milyon varil ve 70 dolardır, ancak dün Brent petrolün fiyatı varil başına 90 dolara ulaştı, bu da Irak'ın varil başına yaklaşık 20 dolar kâr ettiği anlamına geliyor. Üçüncü garanti çok önemli ve biz toplantılarda hem Maliye Bakanı'nın, hem Irak Başbakanı'nın danışmanlarının, Irak Merkez Bankası başkanının Kürdistan Bölgesi'ndeki maaşlar konusunda farklı anlayışlara sahip olduğunu şahit olduk” diye konuştu.    

Terfi memurların yasal hakkı olduğunu ifade eden Rehim, memurların birkaç yıldır bu haktan mahrum kaldıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıla ait 3 aylık verilmeyen maaşların akıbetine ilişkin bir soruya Rehim, “Irak başbakanlığı bu maaşlarla ilgili bir açıklama yaparak bütçe kanununa ve bu maaşlar üzerinde çalışmamıza olanak sağlayan Federal Mahkeme kararına uygun davrandığımızı söyledi” dedi.

Rehim, Federal Mahkeme'nin kararları doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi'ndeki maaşların sağlanması sorumluluğu Irak Maliye Bakanlığı'nda olduğunu ifade etti.

Sözleşmeli çalışanların kadroya alınması konusunda da hükümetin çalıştığını ifade eden Rehim, 28 bin kişinin kadroya alınması için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Rehim, “Geçen hafta sözleşmeli çalışan temsilcileriyle bir araya gelerek, sözleşmeli personel alımı konusunun tatilden sonra Bakanlar Kurulu'na geri götürülmesi konusunda Başbakan ve yardımcısından onay aldık. İşin güçlü yanı, Maliye Bakanlığı'nın bize bir yazı göndererek kadrolu hale getirilmesi halinde mevcut maaşın çok da farklı olmayacağına dair bir yazı göndermesi oldu. Neyse ki sözleşmeli çalışanların listesini Bağdat'a gönderdik” dedi.