Ezidi kadınlar Laleş'ten dünyaya seslendi

Laleş (Rûdaw) -  IŞİD'ten kurtarılan 150 Ezidi Kürt kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Laleş'te bir araya gelerek seslerini dünyaya duyurmaya çalıştı.

 

2014'te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi'yi esir alan IŞİD'den kurtarılan Ezidi Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Ezidilerin kutsal mekanı olan Laleş'te dini bir tören düzenledi.

 

10 ayrı kamptan gelen Ezidi kadınlar, seslerini dünyaya duyurmaları için Avrupa ve ABD’den çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerini de törene davet etti.

 

Rûdaw'a konuşan Ezidi Kürt Nesrin Mihe, "Sesimizi duyan tüm taraflardan kadın ve kızlarımızın kurtarılmasını istiyoruz, yeter artık! Bugün Kadınlar Günü ancak hala haklarımız yok. Bugün 50 kadın ve kızımız IŞİD'in eliyle kelleleri uçurularak öldürülüyorsa hangi insan haklarından bahsedebiliriz ki?" dedi.

 

Örgüt tarafından kaşırıldığında 15 yaşında olan ve bir eli yakarak dağlanan Şehlal Eziz de, geçtiğimiz gün Bağoz'da kafası kesilerek katledilen 50 Ezidi kadın için tören alanına 50 gül bıraktı.

 

IŞİD'in halen bitmediğini söyleyen Şehlal Eziz, "Dünyaya sesiminiz duyurmaya geldim. IŞİD bitti diyorlar ama henüz bitirilmedi. İki erkek kardeşim, bir kız kardeşim, hala kayıp, hayatımızda hiç huzur yok" ifadelerini kullandı.

 

IŞİD'den kurtarıldıktan sonra Avrupa'ya iltica eden kadınların buralarda da kendilerini esir alan IŞİD mensuplarıyla karşılaştıklarını belirten Necwa Şengali ise, "4 yıl geçti, hala IŞİD'in elinde olanlar var. Kurtulanlar çok büyük sıkıntı ve zorluklar yaşamışlar. Şimdi kamplarda yaşıyorlar, hiç bir yere gidemiyorlar. Başka ülkelerine gittiklerinde IŞİD mensuplarıyla karşılaşıyorlar. Ne Irak'ta ne de başka ülkelerde yaşayabiliyorlar. Peki bunlar ne yapacak, onlara bir çözüm bulunması lazım. Bazılarının psikolojisi bozuk" diye konuştu.

 

IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezidi Kürtten 3 bin 373'ü kurtarıldı. Kurtarılanların çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Ezidi kadınlar, kurtarılmayan kadınlar için bir şeyler yapabilmek adına her etkinlikte seslerini dünyaya duyurmaya çalışacaklarını belitiyor.