İHD Van Şube Başkanı’ndan sınırda kaybolan göçmenler için acil çağrı!

09-02-2020
Necmi Orta @sira_sibe_
Etiketler Van Çaldıran Göçmen Tipi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Murat Melet, Çaldıran ilçesi sınırında kaybolan 13 göçmen için acil harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda kamuoyundan duyarlılık beklediklerini vurguladı.

Rojhılat’ın Nawire köyü sınırını kaçak yolla geçmeye çalışan bir grup mülteci, Van’ın Çaldıran İlçesi kırsalında tipiye yakalandı. 

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, 150 kişilik gruptan 13’ü donarak öldü. Hayatını kaybedenler arasında Afgan ve Pakistanlıların yanı sıra 3 Kobanili de bulunuyor.

“Aileler bizden yardım bekliyor”

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, Kobanili mültecilerin ailelerinin kendilerine baş vurduğunu ve bunun üzerine harekete geçtiklerini söyledi.

Grupta Rojhılat’ın Mako kentinden bir kişinin de bulunduğunu ifade eden Melet, “Konu hakkında Sarı Çimen köyü muhtarı ve bölgedeki jandarma komutanlığı ile temasa geçtik. Kendileri de 195 nolu sınır hattında böyle bir ihbar aldıklarını doğruladı. İhbar eden kişiler bize ve jandarmaya da konum atmış. Ancak jandarma bahsedilen bölgenin 7 kilometre genişliğinde bir araziyi kapsadığını, çetin kış şartları nedeniyle birşey yapamadıklarını ve ayrıca Valilikten izin beklediklerini aktardı” dedi.

Rojhılat’tan sınırı kaçak geçen mülteci grubunun kaç kişiden oluştuğunu kesinleştiremediklerini ancak 13 kişinin kaybolduğundan bahsedildiğini ifade eden Melet, “Aileler bir önce ölü veya sağ bu kişilerden haber bekliyor. Bulundukları bölge iklim şartları nedeniyle hayati tehlike barındıran bir bölge. Dolayısıyla yetkililerin bir an önce bu insanların bulunması için harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Basında çıkan haberlerin ardından Van Valiliği’nden açıklama yapıldığını anımsatan Melet, sözlerine şunları ekledi:

“Maalesef, bu olay iki ülkenin sınırında cereyan ediyor ama hala her iki taraftan da bu insanların hayatını kurtarma adına atılan somut bir adım yok. Sorumluluk alınmıyor. Valilik hava şartlarının normale dönmesini bekledikleri şeklinde açıklama yaptı. Dolayısıyla bu konuda kamuoyunun da duyarlılığına ihtiyaç var Biran önce herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bu insanların canlı ya da cansız bedenlerine ulaşılmalıdır.”

İHD Van Şubesi Başkanı Melet, Valilik ve Çaldıran Kaymakamlığı’nın da katılımı ile oluşturulacak bir heyetle yarın bölgeye doğru gideceklerini söyledi.

“Göçün sebeplerini ortaya koymak önemli”

Sınırlarda her yıl onlarca insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Murat Melet, “Evet, iklim ve coğrafya şartları, sınırlarıdaki sıkı güvenlik tedbirleri ve diğer tehlikeler bu ölümlere neden olarak gösteriliyor ama, sorunun asıl kaynağını da ortaya koymalıyız” dedi.

“Coğrafyamızda bu acı kadere dönüşmemeli” diyen Melet, sözlerini şu çağrıda bulundu:

“İnsanlar bu yollarda umutlarını, hayatlarını kaybediyor. Ama hiç kimse keyifi için yola çıkmıyor. Ortadoğu’da yaşanan savaşlar, çatışmalar insanların evlerini terk ederek göç etmelerine yol açıyor. Göçün altında yatan temel sebep bu coğrafyada yaşanan savaşlardır. Yoksa Kobanili bir ailenin ölümü göze alarak bu zorlu şartlarda snırıları aşmasına ne gerek var. Bunun nedenlerini çok iyi ortaya koymak lazım. Savaşın insanların yaşamı üzerindeki yıkıcı etkilerini işlemek lazım. Bu konuda kamuoyu oluşturmak öncelikle bizim, basının ve duyarlı tüm tarafların görevidir. Bu yüzden başta yetkililer olmak üzere, her kesi duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Geçen yıl Van sınırında hayatını kaybeden göçmenlerin cenazelerinin ancak baharda karlar eridiğinde ortaya çıktığını hatırlatan Melet, “Sınırda kaybolan bu insanların da böyle bir kaderi paylaşmaması için bir an önce harekete geçilmeli” ifadesini kullandı.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli