Kürt parlamenter: Savaş suçu işlendi ve suçlu ortada

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamenteri, Tuzhurmuat'da savaş suçun işlendiğini ve suçlunun ortada olduğunu söyledi.

 

Irak Parlamentosu, 16 Ekim'den sonra Tuzhurmatu'da yaşanan olayları araştırmak üzere bir heyet oluşturulmasına karar verdi.

 

Rûdaw'a konuşan Rebwar Taha, heyetin Kürtlerin talebi üzerinde oluşturulduğunu belirterek, “Uzun süredir Tuzhurmatu olayların araştırılması için bir heyetin kurulmasını talep ediyoruz. Heyet parlamento tatile girmeden önce kurulması gerekiyordu” dedi.

 

Heyetin bölgede yaşanan felaketi araştırmakla mükellef olduğunu dile getiren Kürt parlamenter, “Bölgede fiili olarak çalışmalarını gerçekleştirecek olan heyetin hazırlayacağı rapor çerçevesinde hükümet de bazı kararlar almalı” ifadelerini kullandı.

 

KYB'li Rebwar Taha şunları dile getirdi:

 

“Eğer söz konusu heyet çalışmalarını doğru bir şekilde yaparsa savaş suçu işlendiği ortaya çıkacak. Suçlunun kim olduğu da ortada. O bölgede katliam yapıldı. Heyet gerçekçi bir şekilde raporunu hazırlamalı ve parlamentoya sunmalı.”

 

Rûdaw Medya Grubu'nun yaptığı araştırmaya göre, Tuzhurmatu'da Kürtlere ait 3 bin dolayında ev işgal edildi. Söz konusu evlerin duvarlarına “Şii Türkmenlere aittir” yazıları dikkat çekiyor. İki Kürt mahallesinde 40 ev patlatılarak tahrip edilmiş, 100 dolayında işyeri yağmalandı ve kundaklandı.

 

Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu, il merkezinden 100 kilometre mesafede bulunuyor. IŞİD ve Heşdi Şabi saldırılarından önce kentin toplam nüfusu (köyler dahil) 220 bin dolayındaydı. Nüfusun yüzde 55’ini Kürtler, yüzde 15’ini Araplar, yüzde 30’unu da Türkmenler oluşturuyor.