Araplaştırma parlamentonun gündeminde

09-01-2018
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Parlamentosu Araplaştırma Kürt
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Parlamentosu, aralarında Kürdistani bölgelerin Araplaştırılması konusunun da bulunduğu önemli konuları görüşmek üzere çarşamba günü toplanacak.

 

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, yarın saat 12:00 sıralarında parlamento oturumunun başlayacağı belirtildi.

 

Açıklamada, oturumun ana maddelerinden birinin Güney Kürdistan’da geçen yılın Kasım ayında düzenlenen gösterilerde 3 kişinin hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı protestolara ilişkin Parlamento İç Komitesi’nin hazırladığı raporun görüşüleceği kaydedildi.

 

Oturumunda ayrıca, emeklilerin durumu ve maaşlarda düzenlemenin de görüşüleceği belirtildi.

 

Açıklamada, Kürdistan idaresi dışındaki bölgelerin yönetimi ve Sergeran kasabasına bağlı köylerin mevcut durumuna ilişkin hazırlanan raporun da değerlendirileceğine yer verildi.

 

27 Aralık’ta bir grup bedevi Arap, Kerkük’ün Sergeran kasabasına bağlı Pelkane köyünde yaşayan Kürtlere köyü terketmeleri için 72 saat süre vermişti.

 

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Sergeran Nahiyesi Müdürü Lokman Hüseyin, şunları söylemişti:

 

“Bir grup bedevi Arap Pelkane köyüne baskın düzenledi. Köylüler ile Araplar arasında tartışma çıktı. Köye baskın düzenleyen Araplar Kürtlere ait bazı evlere el koydu. Araplar, Kürtlere köyü terketmeleri için 72 saat mühlet verdi.”

 

Iraklı güçlerin, baskın düzenleyen Araplara destek vermek için Pelkane köyüne geldiği ifade edilmişti.

 

Kerkük’e bağlı Pelkane köyü Saddam Hüseyin döneminde bedevi Araplara verilmişti. Söz konusu köy, 2003 yılında yeniden Kürtlerin eline geçmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli