Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi: KYB, Behzad Xesrewi’yi İran’a iade etti

08-09-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Behzad Xesrawi Kürdistan Yurtseverler Birliği İran İade KYB
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) üyesi Behzad Xesrewi’yi İran’a teslim ettiği bildirildi.  

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, KDP-İ üyesi Behzad Xesrewi’nin İran’a iade edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) üyesi Behzad Xesrewi’yi Süleymaniye güvenlik güçleri adına ve KYB liderinin kararıyla İran İslam Cumhuriyeti’ne teslim etti” denildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nin bundan haberdar olmadığı vurgulandı.  

“KYB bir süredir Süleymaniye’deki devlet kurumlarını parti kararlarıyla yönetiyor” denilen açıklamada “Kürdistan Bölgesi'nin resmi kurumları, KYB liderinin ve kurumlarının hukuka aykırı davranışlarından sorumlu değildir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Süleymaniye merkezli asayiş güçleri cuma günü, Kürdistan Bölgesi’nde geçerli oturumu ve resmi izni olmadığı iddiasıyla Behzad Xesrewi’nin "kendi talebi” üzerine İran'a iade edildiğini duyurmuştu.

Asayişten yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz hafta Süleymaniye Asayişi tarafından misafir veya oturum izni olmadığı için tutuklanan Behzad Xesrewi'nin yapılan soruşturma neticesinde siyasetle ilgilenmediği sonucuna varıldığı" ifadelerine yer verilmişti.

Süleymaniye merkezli Asayişe göre Xesrewi, iade koşullarını içeren yasal prosedürü imzaladı ve gönüllü olarak İran'a döndü.

KDP-İ: Asayişin açıklamasının aksine oturum izni vardı

Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) ise cumartesi günü, bir üyelerinin Süleymaniye asayiş güçleri tarafından İran yetkililerine "teslim edildiğini" bildirmişti. KDP-İ, asayişin üyelerinin “oturum izni” bulunmadığı ve “gönüllü” olarak İran'a döndüğü iddialarını reddetmişti.   

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli