Başbakan Mesrur Barzani: Erbil'de önümüzdeki 30 yıl su sıkıntısı yaşanmayacak

08-09-2024
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani Su projesi Erbil Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani bugün Erbil'de içme suyu temin edilmesi amacıyla Acil Su Temini Projesinin temel atma töreninde konuştu. Başbakan “Erbil su sıkıntısından kurtulacak 30 yıla kadar su sıkıntısı yaşanmayacak” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani, bugün "Erbil'e Acil Su Temini Projesi"nin temel atma törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan, projeyi "Kürdistan'ın en ihtiyaç duyulan ve önemli projelerinden biri" olarak nitelendirdi.

Başbakan Barzani,  su sorununun çözümü için Erbil acil projesiyle birlikte mahallelerin su şebekesinin de yeniden düzenleneceğini belirterek, “Kuştepe ve çevre köyler için bir su projesi daha hayata geçirilecek” dedi.

"Büyük Zap suyunun Erbil'e getirilmesi için böyle bir proje gerekliydi"

Mesrur Barzani, “Maalesef bazı partiler, halkın onlarca yıldır yaşadığı sorunları ve sefaletlerini propaganda ve siyasi çatışma aracına dönüştürmeye çalışmakta. Ancak su sıkıntısı sorunu birkaç su tankeri ile çözülemez. Büyük Zap suyunun Erbil'e getirilmesi için böyle bir projenin başlatılması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Her yıl yaz aylarında Erbil ve çevresinde su sıkıntısı yaşanıyor.

Başbakan "Bu proje Erbil'e yaklaşık 30 yıl içinde su sıkıntısı sorununu ortadan kaldıracak ölçekte su getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, "Bu projeyle birlikte mahallelerin iç su şebekelerinin de yeniden düzenlenmesini, proje tamamlandığında suyun Erbil'in tüm mahallelerine ulaştırılabilmesini talep ettim." dedi.

"Kürdistan'da kişi başına su tüketimi standartların çok üstünde"

Mesrur Barzani, bu projelerin tamamlanmasının yüzlerce su kuyusunun kapanmasına neden olacağını, bunun da yeraltı sularının canlanmasına yarayacağını sözlerine ekledi.

Temiz su kullanımı konusunda bazı tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Başbakan, “Maalesef Kürdistan’da  kişi başına su tüketimi uluslararası standartların çok üzerinde. Eğitim sistemi, sivil toplum kuruluşları, din adamları ve medya bu konuda üzerine düşeni yapmalı ve insanlar suyu aşırı kullanmamalı" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli