Irak'ta her seçim bölgesinde kadınlar için bir kota belirlenmiş

Erbil (Rûdaw) – Irak'ta 10 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimlerde 3 bin 249 aday milletvekilliği için yarışacak. Bu adaylardan 951'i kadın. Irak ve Kürdistan Bölgesi, 83 seçim bölgeye ayrılmış. Bu da Irak Parlamentosu’nun bir sonraki döneminde en az 83 kadın vekilin bulunacağı anlamına geliyor.

Irak'ta 10 Mayıs'ta yapılacak beşinci dönem parlamento seçimlerinde, partilerin ve bağımsızların çoğu, daha az oya ihtiyaç duyulduğu için kadın kotasına ayrılan sandalyeleri kazanmak istiyor.

Zira seçimde 93 seçim bölgesine bölüştürülen Irak ve Kürdistan bölgesinde, her bir bölge için bir kadın kotası belirlenmiş.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Kadınlar Birliği Sekreteri Dr. Viyan Süleyman, "Özellikle bu süreçte kadın kotasına çok ihtiyaç var. Kürdistan'da hiçbir parti kendi seçmenine hem kadınlara ve hem de erkeklere aynı şekilde oy verme anlayışını aşılamayı başaramadı. Şimdi bile toplum, siyaseti ve yönetimi erkeklerin görevi olarak kabul ediyor. Bu inanç sadece erkeklerde değil, büyük oranda kadınlarda da hakim” dedi.

Irak Planlama Bakanlığı istatistikleri, kadınların ülke nüfusunun yarısını yani seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olanların yarısını oluşturduğunu söylese de, seçimlerde kadın kotasına ihtiyaç olduğu açığa çıkıyor. Çünkü gerek erkek ve gerekse de kadın seçmenler daha çok erkek adaylara oy veriyor.

Irak’ta 2018Deki parlamento seçimlerinde, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde sadece 14 kadın oyları 10 bini geçebildi. Bunlardan 10’u da Kürdistan Bölgesi'nden obelirlenen adaylardı.

Dr. Viyan Süleyman, “Daha önceki parlamento seçimlerinden çıkan sonuçlara bakarsak kadınların oyların yüzde 15’ini aldıklarını görüyoruz” diye konuştu.

Bu seçimlerde 3 bin 249 aday milletvekilliği için yarışacak. Her bölgede de en çok oy alan kadın aday, seçimlerde ipi göğüsleyen isim olacak.