Türkiye'nin askeri noktalar kurduğu yerlerde köylüler zor durumda kalıyor

Xerib Mecid

Duhok (Rûdaw) – Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle Kürdistan Bölgesi'nde birçok köy boşaltıldı. Son günlerde Türkiye ordusunun Demka köyü ile Zireze sıradağlarında kurduğu askeri noktalar sebebiyle köy halkı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rûdaw'a konuşan 71 yaşındaki Demka köyü sakinlerinden Mam Ereb, "Artık köyümüz kalmadı, sadece ben varım. Tarım yapamıyoruz, Zaho'ya gitsek bile orada yaşamımızı sürdüremeyiz. Ev tutacak paramız da yok, nereye gideceğiz?" dedi.

Türkiye, Batifa ilçesinde Zireze sıradağlarına 6 askeri üs kurduktan sonra bölgedeki köyler birer birer terk edilmeye başlandı. Demka, Bilêcan ve Kurka köyleri boşaldı; Zireze ve Kaniya Tûyê köyleri de boşalmak üzere. Binlerce dönüm tarım arazisi ve bahçe sahipsiz kaldı.

Demka Köyü Muhtarı Hacı Abdulsettar ise, köylerini terk ettiklerinde nereye gideceklerini bilemediklerini söyledi.

Hacı Abdulsettar köylerinde bulunan kavak, elma, şeftali, kayısı, erik ve üzüm ağaçlarının meyve verdiğini ancak bakımsızlık nedeniyle hasad edemediklerini dile getirdi.

Askeri üslerin kurulması turizm sektörünü de olumsuz etkiledi

Askeri üslerin kurulması ayrıca turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor. Demka köyünde turizm işletmecisi olan Zerevan, şimdi tesislerin boş olduğunu ve bölgedeki çatışma endişesi nedeniyle kimsenin köyleri ziyaret etmediğini belirtiyor.

Turizm tesisine yaklaşık 50 bin dolar yatırım yaptığını ve yanında 20 kişinin çalıştığını aktaran Zerevan, "Yaklaşık 50 çadır burada bulunuyor, daha önce ayda 5 milyon dinar (yaklaşık 3 bin 200 dolar) gelir elde ediyorduk ancak şu anda hiçbir gelirimiz yok" diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Batifa'nın Şive köyünde Kürdistan Bölgesi topraklarına onlarca kilometre derinliğinde üs kurmuş durumda. Bölgedeki köylüler çatışmalar nedeniyle evlerine kilit vurup köylerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD merkezli bir insan hakları örgütü ve çatışma gözlemcisi olan Toplumsal Barış Timleri (Community Peacemaker Teams (CPT), Türkiye ordusunun, PKK’lileri hedef alan yeni askeri operasyonu kapsamında Kürdistan Bölgesi topraklarında 15 kilometre ilerlediğini ve yüzlerce saldırı gerçekleştirdiğini bildirmişti.

CPT verilerine göre Türkiye, 2024 yılında Kürdistan Bölgesi ve Musul’da bin 76'dan fazla saldırı gerçekleştirdi.