Mesrur Barzani’den Bağdat’a: Haklarımızın ihlal edilmesini kabul etmeyeceğiz

Erbil (Rûdaw) – ABD’li yetkililerle görüşen Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarının anayasa çerçevesinde korunması için federal hükümetle anlaşmaya varmak için her türlü çabayı gösterdiklerini belirterek, bu konuda hak ihlallerini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Başbakan Mesrur Barzani bugün başkent Erbil’de ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ve ABD’nin Erbil Başkonsolosu Ervin Hicks ile bir araya geldi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Kürdistan Bölgesi'nin Irak federal bütçesindeki payı ele alındı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasındaki sorunların anayasa temelinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Irak hükümeti ile anayasa çerçevesinde Kürdistan Bölgesinin mali ve diğer tüm haklarını koruma temelinde anlaşmak için her türlü çabayı gösterdiklerini kaydeden Barzani, “Ancak haklarımızın ihlal edilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki iç durumun da ele alındığı görüşmede Kürdistan parlamentosu seçimlerinin zamanında yapılması gerektiği vurgulandı.

Bütçe görüşmeleri ve Kürdistan Bölgesi’nin payı

Irak Bakanlar Kurulu, 13 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda, 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe yasa tasarısını onaylayarap Parlamentoya gönderdi.

Bu yılki Irak bütçesi, tahmini 197 trilyon 828 milyar Irak dinarını aşan büyüklüğüyle 2003'ten bu yana en büyük bütçe olarak kabul ediliyor.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı 12,67 olarak belirlendi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, 25 Masyıs’taki toplantıda Kürdistan Bölgesi'nin payına ilişkin değişiklikleri içeren 13 ve 14’üncü maddeyi onayladı. Kürdistan Bölgesi hükümeti ise bu değişikliğe sert bir şekilde karşı çıktı.

Söz konusu maddelerde, Kürdistan petrolünün yurt içinde satımı için Irak’ın resmi petrol şirketi SOMO’ya teslim edilmesi öngörülüyor. Oysa önceki anlaşmaya göre Kürdistan petrolünün yurt içinde satışı Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin tasarrufunda bulunuyordu.

Söz konusu maddelerde, Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük ve Ninova'dan petrol çıkarması ve satışının engellenmesi de var.

Diğer maddeler ise şunlar:

“Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin bütçesine razı olmaması halinde Bağdat'tan payını doğrudan almalarına imkan verilmesi.

Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapıları ile gümrüklerin ortak yönetilmesi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin geçmişte IŞİD saldırıları nedeniyle memurlara ödemediği maaşları her ay yüzde 10 oranında ödemesi.”