Başkan Neçirvan Barzani'nin Bağdat temasları sürüyor

08-04-2023
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Irak Bağdat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Bağdat ziyareti kapsamında Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Yargı Başkanı Fayik Zedan, Hikme Hareketi Başkanı Ammar Hakim ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani  ile bir araya geldi.

Bedr Hareketi’nin kuruluşunun 42. yıl dönümü münasebetiyle Bağdat’ta bulunan Başkan Neçirvan Barzani’nin siyasi taraflarla temasları sürüyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Irak bütçesini görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmede ayrıca Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmanın uygulanmasının önemine vurgu yapıldı.

Barzani ile Halbusi arasındaki görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada "Şu anda Temsilciler Meclisi'nde oylamada olan Irak bütçe tasarısı üzerinde taraflar görüş alışverişinde bulundu. Ekonominin toparlanmasında etkin rol oynayacak olan yasa tasarısının geçirilmesinin önemi konusunda taraflar hemfikir oldu" ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre görüşmede ayrıca, Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan Bölgesi'nden Ceyhan Barajı'na petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşma ele alındı ve prosedürlerin uygulanmasının önemine vurgu yapıldı.

Taraflar , Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmanın uygulanmasındaki gecikmenin Irak gelirinin tamamını olumsuz etkileyeceği konusuna dikkat çekildi.

Neçirvan Barzani Yargı Konseyi Başkanı ile bir araya geldi

Başkan Neçirvan Barzani Irak Yargı Konseyi Başkanı Fayik Zedan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan Başkanlığından yapaılan açıklamada, yapılan görüşmede son gelişmeler  ve Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti arasında petrol ihracatına yeniden başlamasına ilişkin varılan anlaşma hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Açıklamada, "İki taraf, ülkenin sorunlarını çözmek için görüşleri yakınlaştırmada yargının olumlu rolünün önemi konusunda mutabık kaldı. Hükümetin gündeminin uygulanması için herkesin desteğine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı"  ifadelerine yer verildi.

Barzani Ammar el Hakim ile görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, Hikmet Hareketi lideri Ammar el Hakim ile bir araya gelerek, bütçe yasasının Irak parlamentosundan geçmesine partilerin desteğini vurguladı.

Görüşmede ülkedeki siyasi durum, Erbil-Bağdat ilişkileri ve Kürdistan Bölgesel ile Irak Federal Hükümeti arasında petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik son anlaşma ele alındı.

İki taraf, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için iki hükümet arasındaki diyaloğu gerekli ve olumlu olarak değerlendirdi.

Ayrıca, hükümetin gündeminin uygulanmasının önemini ve bütçe yasasının Irak parlamentosundan geçmesi için partilerin desteğini vurgu yapıldı.

İki lider, bölgedeki durum ve Irak ile komşu ülkeler arasındaki ilişkileri de ele aldı.

Irak Başbakanı ile bir araya geldi

Başkan Neçirvan Barzani Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak Federal Hükümetine  ve planlarının uygulanmasına olan desteğini yineledi.

Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Sudani’nin siyasi uzlaşı ve hükümetin planlarının uygulamadaki kararlağından övgüyle bahsetti.

Sudani ise tüm siyasi tarafları yakınlaştırma ve çözüm konusundaki girişimleri ile yapıcı tutumundan ötürü Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti.

Sudani, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında sorunların çözümü için yakalanan diyaloğun sürdürülmesini temenni etti.

Açıklamaya göre; Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatı konusunda varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi ve Parlamento’dan Irak bütçe tasarısının siyasi tarafların desteğinin önemi konusunda hemfikir oldu. Ayrıca Erbil-Bağdat arasında her alanda ortak işbirliği ve dayanışmanın sürdürülmesine vurgu yapıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli