Kasım Şeşo: Fitne çıkabilir

08-04-2015
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Şengal’de (Sincar) bulunan peşmerge komutanlarından Kasım Şeşo, Şengal Savunma Birlikleri (HPŞ) adlı grubun başındaki Haydar Şeşo’nun gözaltına alınmasının yerinde bir karar olmadığını ve fitne çıkmasına sebep olabileceğini söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan peşmerge komutanı ve Haydar Şeşo’nun amcası Kasım Şeşo, “Yeğenimin gözaltına alınma nedeni tam olarak ortaya çıkana kadar konuşmayacağım. Ancak gerçekler ortaya çıkana kadar Haydar’ın ayıplanmasına da razı olamam” dedi.

 

Haydar Şeşo’nun Şii milis grubu Heşdi eş Şabi’ye yardım ettiği konusuna ilişkin ise Kasım Şeşo, “Bunun Irak ve İran tarafından içerdeki bir el yardımıyla düzenlenmiş siyasi bir plan olduğunu düşünüyorum. Kargaşa, fitne çıkarılmak isteniyor” diye konuştu.

 

Kasım Şeşo, daha önce Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur Barzani’ye Haydar Şeşo’nun Peşmerge Güçleri bünyesine alınmasını talep ettiğini ancak Haydar Şeşo’nun bu durum için ön şart koşmasından dolayı sonuç alınamadığını ifade etti.

 

Kasım Şeşo oluşturulan güce ilişkin şunları söyledi:

 

“Haydar, Heşdi eş Şabi’nin kurulmasından önce bu birliği kurmuştu. Ancak daha sonra bazı çevreler onlar üzerinde etkili oldu ve olayı başka yöne çektiler. Biz Ezidiler kendimizi Kürdistan peşmergesi olarak biliyoruz. Barzani de başkan ve önderimizdir. Yaşananları tasvip etmiyoruz. Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) de sorunu çözmesini umuyoruz.”

 

Şengal (Sincar) bölgesinde HPŞ adı altında silahlı bir güç oluşturan Haydar Şeşo, 5 Nisan’da Kürdistan Bölgesi asayiş güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Hadyar Şeşo ve ona bağlı bazı kişilerin resmi ve aleni bir şekilde gözaltına alındığı ve mahkemeye çıkarılacakları açıklamasını yapmıştı. 

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parlamenteri Zana Abdurrahman, KDP yetkilileriyle dün akşam konu hakkında bir toplantı yaptıklarını ve HPŞ’nin Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınmasına karar verildiğini ifade etmişti.

 

Zana Abdurrahman, Haydar Şeşo’nun da bugün sabah saatlerinde serbest bırakıldığını kaydetmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli