Başbakan: Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kadınların konumunun güçlendirilmesi için çalışıyor

08-03-2023
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada  “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kadınların konumunun güçlendirilmesi gerektiğine inanıyor ve bunun için çalışıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 8 Mart  vesilesiyle Erbil'de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde bir konuşma yaptı.

Başbakan Mesrur Barzani, kadınların Kürdistan mücadele tarihindeki rolüne vurgu yaptı.

Konuşmasının başında Kürdistan, Irak ve dünya kadınlarının 8 Mart’ını kutlayan Başbakan, “Kadınların hayatta her zaman başarılı olmasını, haklarının korunmasını, zulüm ve baskından uzak olmalarını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinliği düzenlemesi ve kadınların sorunlarıyla ilgili hizmet protokolünü imzalamasından dolayı Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’ne (UN Women) teşekkür eden Başbakan, “Başta hükümet kurumlarında olmak üzere, kadınların toplumsal yaşamın her alanındaki etkili rol ve faaliyetlerine desteğimizi yineliyoruz” şeklinde konuştu.

“Kürdistan halkının tarihinde, kadınların toplumda belirgin bir rolü oldu” diyen Başbakan “Kürdistan mücadelesinin en zorlu dönemlerinde, her zaman destek ver yardımcı oldular, aktif ve etkili katılım gösterdiler. Gururla dolu bir geçmişe sahibiz. Raperin’den sonra Parlamento ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin kurulmasında Kürdistan kadınlarının rolü, her zaman gözle görülür oldu. Kadınların hükümet içindeki etkisinin güçlenmesi, haklarına ulaşmaları ve hiçbir şekilde ihmal edilmemeleri için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Başbakan konuşmasının devamında, BM ile imzalanan protokolün kadınlarla ilgili sorunların çözümüne yardımcı olmasını, kadın hakları ihlallerinin son bulmasını ve cinsiyet eşitliği önündeki engelleri kaldırmasını umduklarını belirttti.

Başbakan “Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak tüm gücümüzle, her türlü insan hakları ihlali ve şiddetin, özellikle de kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddetin karşısındayız. Ne yazık ki Kürdistan toplumu da dünyadaki birçok toplum gibi bu konudan muzdariptir. Bu şiddet, bizim açımızdan hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir ve bunun son bulması için mücadele ve çalışmamızı sürdüreceğiz” dedi.

“Şiddetle mücadele ve cinsiyet eşitliği, hepimizin görevidir” diyen Başbakan “Toplumun, hükümetin, kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, din hocaları, okullar, üniversiteler ve tüm kültür merkezlerinin birey ve ailenin bilinçlendirilmesi için ciddi şekilde çalışması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Başbakan Barzani “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kadınların konumunun güçlendirilmesi gerektiğine inanıyor ve bunun için çalışıyor. Erkek ve kadınlar, sunulan imkanlardan eşit şekilde faydalanmalı, hak ve görevlerinde de eşit olmalıdır” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli