Kürt illeri kara teslim oldu

08-02-2020
Rûdaw
Etiketler Kürt Kar yağışı Türkiye Van Kars
A+ A-

Haber Merkezi – Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı Kürt illerinde bulunan köylere ulaşımı sağlamak için yoğun çaba sarf ediliyor.

Ağrı ile Van arasında ulaşımı sağlayan Türkiye'nin en önemli transit geçiş güzergâhlarından Tendürek Geçidi'nde etkili olan kar ve tipi nedeniyle ağır tonajlı araçlar yolda kaldı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Van'ın Çaldıran ilçelerini birbirine bağlayan 2 bin 644 rakımlı Tendürek Geçidi'nde kar ve tipi etkili oldu.

Tipi nedeniyle özellikle geçidin en yüksek kesimleri olan Somkaya ve Gülizar rampalarında görüş mesafesi yer yer 20 metreye kadar düştü.

Tipiye hazırlıksız yakalanan bazı ağır tonajlı araçların sürücüleri, söz konusu rampaları çıkamayarak yolda kaldı.

Buzlanmanın da etkili olduğu bölgede, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması başlattı.

Türkiye-İran arasındaki Gürbulak Sınır Kapısı'ndan giriş yapan çok sayıda tır şoförü de Doğubayazıt'taki dinlenme tesislerinde tipinin etkisini kaybetmesini bekliyor.

Yolda kalan tır şoförlerinden Mehmet Emen, yaptığı açıklamada, Tendürek Geçidi'nde 6 saattir mahsur kaldığını söyledi.

Emen, "Iğdır'dan yola çıktım ve Siirt'e canlı hayvan götürüyordum. Tipi nedeniyle rampayı çıkamadım, 6 saattir de buradayım. Karayolları ekiplerinin gelip yolu açmasını bekliyoruz." dedi.

Bu arada, tır şoförlerinden Veysel Arslan ise tipi nedeniyle 5 saattir yolda mahsur kaldığını ve yiyeceğinin de bittiğini söyledi.

 

Kars’ta 29 köy ulaşıma kapandı

Kars'ta kar ve tipi yüzünden kapanan 27 köy yolunun ulaşıma açılması için ekiplerce başlatılan çalışmalar gece saatlerinde de devam ediyor.

Kentte aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı ve tipi dolayısıyla akşam saatlerinde il merkezine bağlı 5 köy yolunun yanı sıra ilçelerden Digor'da 7, Kağızman'da 10, Sarıkamış'ta 7 olmak üzere toplam 29 köy yolu ulaşıma kapattı.

Bu yollarda yeniden ulaşımı sağlamak için İl Özel İdaresi ekiplerince başlatılan çalışmalar gece saatlerine rağmen sürüyor.

Çalışmalar sonucu söz konusu kapalı yollardan il merkezine bağlı Hacıhalil ve Küçük Yusuf köylerinin yolları yeniden trafiğe açan ekipler, diğer 27 yolda ulaşımı yeniden sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor.

Ekiplerin iş makineleri desteğinde yürüttükleri çalışmalar, kar kalınlığının bazı yollarda yer yer 1 metreye ulaşmasına ve soğuk hava ile tipiye rağmen sürdürülüyor.

Özellikle yoğun tipi, gün boyu aralıklarla yağan kar sebebiyle kapanan birçok yolunu ulaşıma açan ekiplerin çalışmalarını güçleştiriyor.

"Ekipler yolu açmasa evimizin önüne bile çıkamayız"

Yolu kapanan köy sakinlerinden Erkan Gülbaba, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabahtan itibaren kar yağışı ve tipinin etkili olup sık sık yolları trafiğe kapattığını ifade etti.

Karla mücadele ekiplerinin yolları açmak için büyük gayret gösterdiğini dile getiren Gülbaba, "Ekipler sağ olsun, gece-gündüz demeden yollarımızı açıyor, onlar yolu açmasa evimizin önüne bile çıkamayız. Havalar çok soğuk. Sabahtan beri tipi var, sürekli yollar kapanıyor ama aradan fazla zaman geçmeden ekipler gelip hemen yollarımızı açıyor" dedi.

Kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Erzurum-İspir kara yolu ekiplerin yoğun çalışmasıyla açılabildi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir süredir aralıklarla devam eden ve özellikle yüksek kesimlerde tipiye dönüşen kar yağışı, İspir ve Pazaryolu ilçelerini Erzurum kent merkezine bağlayan kara yolunda da etkili oldu.

Kar ve tipi yüzünden söz konusu kara yolunun, İspir ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki 2 bin 380 rakımlı Gölyurt Dağı Geçidi'nde kar kalınlığı yer yer 3 metreye ulaştı.

Bu nedenle tamamen ulaşıma kapanan yolun yeniden açılabilmesi için Karayolları ekiplerince çalışma başlatıldı.

"Kar savuran" olarak da bilinen kar temizleme aracı ve greyder desteğinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucu yolda tek şeritten ulaşım sağlanmaya başladı.

Ekipler, saatler süren çabayla tek şeritten ulaşıma açmayı başardıkları yolun diğer şeridini de açmak için çalışmalarına sabah saatlerinde devam edecek.

 

 

Van'da bazı yollar tipi ve çığ tehlikesi nedeniyle ulaşıma kapatıldı

Van Valiliği, kar yağışı, tipi ve çığ tehlikesi nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatıldığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklama, akşam saatlerinde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi dolayısıyla bazı bölgelerde yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Van-Gürpınar kara yolunun Kurubaş Geçidi yoğun kar yağışı ve tipi, Van-Hakkâri kara yolunun Güzeldere mevkisi ile Van-Çatak kara yolu yoğun kar yağışı, tipi ve çığ tehlikesine karşı saat 22.00 itibarıyla ulaşıma kapatıldı."

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli