Güney’de 5 bin kanser hastası
Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde 2016 yılında 5 binden fazla kanser vakası kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2016'da Erbil'de bin 935, Süleymaniye ve Halepçe'de 2 bin 100, Duhok'ta ise bin 50 olmak üzere toplam 5 bin 85 kanser vakası teşhis edildi.
Erbil'de meme, akciğer ve kolon kanserleri, Süleymaniye ve Halepçe'de meme, akciğer ve kaynağı bilinmeyen kanser türleri, Duhok'ta ise meme, deri ve akciğer kanser türleri en sık rastlananlar arasında.
Yaşları 5 ila 14 arası Erbil'de 96, Süleymaniye ve Halepçe'de 65, Duhok'ta ise 78 çocuğa kanser teşhisi konuldu.
Rûdaw'a konşan Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Halis Kadir, mali kriz, göçzedelerin gelişi ve Bağdat'ın uyguladığı kısıtlamalardan dolayı ilaç sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
Dr. Halis Kadir, “Bağdat, Kürdistan Bölgesi'nin ihtiyaç duyduğu ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yarısını gönderiyor. İlaçların yüzde 50'i Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından karşılanıyor” dedi.
Süleymaniye Sağlık Genel Müdürlüğü Bilimsel Araştırmalar Bölümü Başkanı Dr. Abdulfettah Hewrami'ye göre ise, kanser tedavisinin önündeki temel sorunlarından biri hükümetin sağlam bir politika gütmemesi.
Dr. Abdulfettah Hewrami, “Kürdistan Bölgesi'nde kanser için ön teşhisin konulması için gerekli tahliller zorunlu değil ve konuda bir kanun yok. Bununla beraber halkın bilinçlendirilmesine yönelik sağlam bir program yok” ifadelerini kullandı.
Independent Gazetesi'nde yayımlanan rapora göre, dünyada 1970'lerde kanser hastalarının iyileşme oranı yüzde 24 dolayındayken bu oran şimdi yüzde 50'ye yükselmiş durumda.
Rapora göre, meme kanseri olan hastaların yüzde 78'i teşhisten sonra en az 10 yıl yaşayabiliyor. Çocuklarda ise bu oran yüzde 80 dolayında.
Dünya Sağlık Örgütü Kanser Programı eski Başkanı Prof Karol Sikora, kanserin ilerde diğer kronik hastalıklar gibi ilaçla kontrol altına alınabileceğini belirterek, “Önümüzdeki yıllarda herkese genetik yapısına göre özel tedavi uygulanacak. Böylece daha aktif bir şekilde kanser ortadan kaldırılacak” dedi.
Kanser nedir ?
Kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması olarak tanımlanıyor.
Kanser hücreleri, bölünme bilincini kaybederek, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri toplanarak urları (tümörleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler.
Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine gidebilirler.Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz denilir.
Dünyada 100'dan fazla kanser hastalığının türü var. 2012'de dünya 14.1 milyon yeni kanser vakası teşhis edilirken, 8.2 milyon insan da kanserden dolayı yaşamını yitirdi.
Dünyada erkeklerde akciğer, prostat, kolon ve mide kanseri, kadınlar da ise meme kolon kadın üreme organı kanser türleri sık görülüyor.