Yüzlerce Kürt aile Efrin'e döndü
Erbil (Rûdaw) – Binlerce Kürt aile Efrin’e geri dönmeye başladı. Ancak bölgeye taşınan Araplar ailelerin evlerine girmesine izin vermiyor.
Barzani Yardım Vakfı'na (BCF) göre, 4 binden fazla Kürt, Şehba'dan Efrin'e geri döndü. Ancak Lazkiye, Deyrezor, Halep ve diğer bölgelerden gelen Araplar, Efrin sınırındaki Kürt evlerine yerleşmiş durumda ve ayrılmayı reddediyorlar.
BCF'nin yönetim kurulu üyesi ve insan kaynakları sorumlusu Rawec Hacı Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Şehba'dan dönen Efrinli Kürtleri karşıladıklarını belirtti.
Hacı, yemek temin etmenin yanı sıra Efrin'e dönüş süreçlerini yönettiklerini ve ileride daha fazla yardım sağlayabilmek için isimlerini kaydettiklerini açıkladı.
Rawec Hacı "839 aile döndü, toplamda 4 bin 100 kişi" dedi.
Lazkiye, Deyrizor, Halep ve diğer bölgelerden bazı Arapların Kürt evlerine yerleştiğini belirten Hacı, bunlardan bazılarının ayrılmaya hazır olduğunu, bazılarının ise olmadığını söyledi.
Hacı ayrıca, "Kamp alanlarında kimse yok, kendi evi olmayanlar akrabalarının evlerinde kalıyor," diye açıklık getirdi.
Efrin sınırında 6 ilçe ve 366 köy bulunuyor. Bu bölgeler Türkiye destekli cihatçı silahlı muhalif grupların kontrolüne geçtiğinden beri, bu alanlara yerleşen yerlerinden edilmiş Arapların büyük geri dönmeye istekli değiller.
Geçen yıl Türkiye ve Suriye'yi vuran çifte deprem sırasında, BCF konvoyu, muhaliflerin kontrolündeki Efrin’e gönderilen ilk yardım malzemeleri arasındaydı.
Rojava Özerk Yönetimi edilenler ve mülteciler ofisi başkanı Şeyhmus Ahmed, Rûdaw İngilizce servisine yaptığı açıklamada, muhalif grupların şimdiye kadar 15 bin kişiyi bilinmeyen bir yere götürdüğünü söyledi.
Bu kişilerin çoğu, 2018 yılında aynı milis gruplar ve Ankara tarafından kontrol altına alınan Kürt kenti Efrin'den geliyor.
Uluslararası kuruluşlar, 2018'den bu yana Efrin'de sayısız insan hakları ihlali kaydetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Şubat ayında yayımladığı bir raporda “Ankara destekli grupların kontrolündeki bölgeler, Efrin dahil olmak üzere, Kürt sakinler, kuzeydoğu Suriye'nin geniş bir kısmını kontrol eden Kürt liderliğindeki güçlerle bağlantılı oldukları varsayıldığından, en ağır ihlalleri yaşadı,” ifadelerini kullandı.
Şeyhmus Ahmed yaklaşık 100 bin kişinin Şehba'dan Tabka'ya gittiğini söyledi. Perşembe günü ise bu sayının artmadığını, bölgede mahsur kalan 15 bin kişinin yaklaşık 6 bin aile olduğunu belirtti.