Kürdistan Parlamentosu heyeti Bağdat’a gidecek

07-12-2020
Rûdaw
Etiketler Hemin Hewrami Kürdistan Bölgesi Irak 2021 Bütçesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu’ndan bir heyetin Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında bütçe konusundaki anlaşmayı desteklemek amacıyla önümüzdeki hafta Bağdat’a gideceği bildirildi.

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, Parlamento’nun Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı destekleme konusunda aktif bir rol üstlenmek istediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Hewrami, “Bu nedenle önümüzdeki hafta Kürdistan Parlamentosu’ndan bir heyetin Bağdat’a giderek ilgili taraflarla görüşmesini kararlaştırdık” dedi.

“Ziyaretin amacı Erbil ile Bağdat arasında 2021 bütçesi üzerine varılan anlaşmayı desteklemektir. Bu sayede 2021 bütçesinde Bölge’nin payının verilmesi için bir anlaşmaya varılmasının sağlanmasını istiyoruz” diyen Hewrami, yarın gerçekleştirilecek olan Irak Bakanlar Kurulu toplantısını beklediklerini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin günlük 250 bin varil petrol ve iç gelirin yüzde 50’sini teslim etme koşuluyla Irak hükümeti ile 2021 bütçesi üzerine anlaştığını anımsatan Hewrami, “Bakanlar Kurulu’nun bütçe taslağını nasıl değerlendirdiğini görmek istiyoruz. Taslağın bu hafta Parlamento’ya ulaşması bekleniyor” diye konuştu.

Erbil ile Bağdat 2021 bütçe konusunda anlaştı

Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri, 5 Aralık’ta 2021 bütçe tasarısı konusunda anlaşmıştı.

Taraflar, daha önce eski Başbakan Adil Abdulmehdi ve yeni Başbakan Mustafa Kazımi ile yapılan anlaşmanın 2021 bütçe yasa tasarısında da uygulanması konusunda mütabık kalmıştı.

Anlaşmaya göre, perol ihracatı SOMO şirketi aracılığıyla gerçekleşecek, Kürdistan Bölgesi hükümetinin bütçedeki payı yüzde 12,67 olacak.

Bunun yanı sıra Kürdistan Bölgesi hükümeti günlük 250 bin varil petrolü ve sınır kapılarından elde ettiği gelirin yarısını merkezi hükümete teslim edecek, bunun karşılığında Bağdat’tan yeni bütçe tasarısında payını alacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri

Şengal ve sınır bölgelerinin güvenlik dosyası Irak Ordusunda kalacak

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri, Şengal ve çevresindeki güvenlik durumunu incelemek üzere Musul ilini ziyaret etti. Şemmeri’nin, bölgedeki güvenlik dosyasının polise devredilmesi konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.