BELGESEL - Rûdaw Afrika’daki Kürtlere ulaştı
Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu, 1800’lü yıllarda Kürdistan’dan Afrika'ya giden ve burada önemli işlere imza atan Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnav’ın torunlarına ulaştı. Ebuberkir Efendi Xoşnav için hazırlanan belgeselin tanıtımı ise bugün başkent Erbil’de gerçekleştirildi.
Erbil’in Harir ilçesine bağlı Sisawa köyünde Xoşnaw aşiretinden bir ailenin çocuğu olarak 1814 yılında dünyaya gelen Molla Ebubekir Efendi, 1863 yılında Güney Afrika’nın en eski kenti Cape Town’a giderek burada yaşadı ve 1880’de vefat etti.
Hayatının son 18 yılını Cape Town’da geçiren Molla Ebubekir Efendi, Güney Afrika’ya gittiği ilk günden beri özellikle kız çocuklarının okuma yazma öğrenmeleri için büyük bir çaba harcadı. Kentte kız okulu açan Kürt alim yüzlerce öğrenci yetiştirdi.
Hizmetlerinden ötürü Sultan Abdulaziz Madalyası alan Ebubekir Efendi, geride din ve ilim üzerine yazdığı 8 kitap ve büyük bir miras bıraktı.
Bugün Ebubekir Efendi’nin torunlarının sayısı 2 bini buluyor ve kentin her bir köşesinde onu anlatan bir anıt, müzelerde yeri bulunuyor.
Belgeseli yapıldı, kitabı yazıldı
Rûdaw’dan yönetmen Sirwan Rehim, Molla Ebubekir Xoşnaw’ın peşinden Cape Town’a gitti, hayatını araştırdı, torunları ve ardılları ile görüştü, Kürt alim hakkında bir belgesel filim hazırladı.
Yönetmen Rahim ayrıca “Cape Town Semalarında Kürdistan’ın Yıldızı” adıyla Molla Ebubekir Efendi’yi anlatan tarihi belgeleri ile 190 sayfalık bir de kitap yazdı.
Belgesel ve kitabın tanıtımı için bugün başkent Erbil’deki Empire sinemasında bir tören düzenlendi.
Rûdaw Medya Grubu ayrıca Molla Ebubekir Efendi’nin torunlarını Kürdistan Bölgesi’nde ağırlayarak yakın akrabaları olan Xoşnaw aşireti ile ilk kez görüştürdü.
Osmanlılar tarafından gönderiliyor
Molla Ebubekir Efendi’nin soyu Soran Hanedanlığına dayanıyor.
Kendisi de “Biyan Aldin” isimli kitabının önsözünde Bağdat-Şarazor vilayetinde Sorani hanedanlarından Mir Süleyman'ın oğlu, Mir Muhammed'in oğlu, Mir Abdullah'ın oğlu Mir Zaydin’in soyundan geldiğini yazmıştır.
Ebubekir Efendi’nin Güney Afrika’ya giden hikayesi ise oldukça ilginç. Osmanlılar babasını öldürdükten sonra Harir’deki arazilerin yüzde 80’ini oluşturan vakıf arazilerine el koyuyor. Ebubekir Efendi ailesinin dini vakıf haklarını geri almak için belgelerini alarak Sisawa’dan İstanbul’a gidiyor. Tam da bu zamanda İngilizler Osmanlılara din öğretmeni istediklerini bildiren bir mektup gönderince Osmanlılar da onu Kürdistan yerine Cape Town'a gönderiyor.
Cape Town, Güney Afrika'nın yasama başkenti ve ülkenin en eski şehri. Güney Afrika Parlamentosu'nun merkezi olan kentin bugünkü nüfusu 4 milyonu aşıyor.
Ebubekir Efendi'nin soyundan gelenler bugün kendi anadillerini unutsa da soylarını hiç unutmadılar. Kuşaktan kuşağa Xoşnaw ve Kürt soyadını taşıdılar.