Kerkük’te görev dağılımı gelecek hafta

Erbil (Rûdaw) – Eski Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, önümüzdeki hafta Kerkük’teki güvenlik birimlerinde, kentteki etnisiteler arasında görev dağılımı yapılacağını söyledi.

 

Tuğgeneral Serhad Kadir şimndi Kerkük’te değil ama kentin durumunu yakından takip ediyor. Geçtiğimiz yıllarda önce farklı şiddet gruplarıyla sonra IŞİD’le mücadelede önemli rol oynadı. Çok sayıda silah arkadaşını ve korumasını kaybettiği operasyonlar sırasında kendisi de defalarca yaralandı.

 

Rûdaw’a konuşan Tuğgeneral Kadir 16 Ekim’den bir hafta önce kalp ameliyatı olduğunu ve izne ayrıldığını söyledi.

 

Erbil’de olan Tuğgeneral Serhad Kadir, “Eğer peşmerge çekilmeseydi Irak ordusu ve Heşdi Şabi Kerkük sokaklarında sayısız kayıp verir ve çekilmek zorunda kalırdı” diyor.

 

Irak ordusunun Felluce, Reşad ve diğer bölgelerdeki çatışma deneyimlerine atıfta bulunan Kadir, “Felluce’de, ayağında terlik, elinde en ağır silah BKC olan 150 kişilik silahlı Sünni grubu, 2005-2006 yılında 3 ay boyunca ağır silahları olan orduya karşı direndi” diye belirtti.

 

Peşmerge Bakanlığı’nın programsız olduğunun görüldüğüni söyleyen Kadir, bölgede yetenekli askeri danışmaların olması durumunda Bölge Başkanlığı’na silah ve savunma durumuyla ilgili rapor verebileceğini ifade etti.

 

Kürt yetkililer görevden alınıyor

 

16 Ekim’den sonra Kerkük ve Tuzhurmatu’dan yaklaşık 183 bin kişi evlerini terk etti ve bu insanlar halen dönmeye korkuyor. Valilik görevini almaya hazırlanan Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) de bu makamın verilip verilmeyeceği henüz belli değil. Kentte hergün Kürt subay ve güvenlik yetkilileri görevden alınarak yerlerine Arap ve Türkmenler getiriliyor. Öyle ki Kürt dostu olarak bilinen bazı Araplar, durumu fırsat bilerek kentte Kürt yetkililer tarafından yönetilen kurumları ele geçiriyor.

 

Geçtiğimiz hafta Bağdat tarafından Arap asıllı eski Havice İlçe Polis Müdürü, Tuğgeneral Serhad Kadir’in yerine getirildi. Bunun dışında KDP ve KYB tarafından yönetilen 19 güvenlik kurumu Arap ve Türkmenlere verildi.

 

Tuğgeneral Serhad Kadir, “Benim yerime getirilen Arap subay görevden alındı, yerine bir Kürt getirildi. Ancak önümüzdeki hafta Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Kerkük’e gidip güvenlik makamlarını yüzde 32 kuralına göre etnisiteler arasında bölüştürecek. Kürtlerin payına KDP ve KYB nasıl bir anlaşma sağlayacak henüz belli değil” bilgisini verdi.

 

KYB’nin Kerkük Valiliği’ni alma karşılığında İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürlüğü görevini KDP’ye verme teklifinde bulunduğu belirterek, “Valilik görevi Kürtlerin hakkıdır ve Kürtler almalı. Eğer Kürt partileri kendi içlerinde uzlaşırsa Kerkük’te Kürtlerin durumu daha iyi olur” dedi.

 

Arsalara el konuluyor

 

Kerkük’te durumun Kürtler açısından hiç de iyi olmadığı haberleri geliyor. Edinilen bilgiye göre Araplar, Rubey Mahallesi’nde arsaları kendi aralarında bölüşerek, bazı mahalle ve sokak adlarını da Arapça olarak değiştirdi.

 

Tuğgeneral Serhad Kadir, Qelaçwalan ve Zaho akademilerinden mezun olan Kürt subayların diplomalarının kabul edilmemeye başlandığını, bunun tamamen uygulamaya girmesi durumunda ise Kürt subayların sayısının yüzde 2 oranında düşeceğini ya da bu kişilerin başka bölgelere gönderileceğini ifade etti.

 

Kadir, kendi dönemlerindeki duruma ilişkin, “Geride kalan 10 ayda sadece bizim birimimiz 230 IŞİD’li yakalayıp mahkemeye çıkardı. Ayrıca IŞİD’lilere yardım ve yataklık eden 260 kişiyi de yakaladık” diye anlattı.