90 yıl önce ‘hava gelmiyor’ diye yıkılan Diyarbakır surları onarılıyor
Erbil (Rûdaw) – Dünya kültür mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları’nın eski ihtişamına kavuşması için başlatılan onarım çalışmaları devam ediyor.
1930 yılında dönemin Diyarbakır Valisi Faiz Ergun'un talimatıyla “Sur içine hava girmiyor, bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor, hava sirkülasyonu olsun” yerekçesi ile top atışlarıyla yıkılan 250 metre uzunluğundaki surlar ve Dağkapı yeniden inşa ediliyor.
Diyarbakır Surları, UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya kültür mirası olarak tescillendi. 10 Ağustos 2020’de başlatılan restorasyon çalışmalarında önce yapısal hasarların giderilecek ve ardından mimari onarıma geçilecek.
Bilimsel veriler ışığında surların yapısına uygun malzemeler kullanılacak. Ayrıca 3 boyutlu belgeleme çalışmasıda yapılacak.
Restorayon çalışmalarını yerinde incelemek için bugün Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ile bir heyet bölgeye gitti.
Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan HDP milletvekili Nusrettin Maçin, Diyarbakır’ın tarihte bir çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını söyledi.
“Diyarbakır Surları çok uzun bir tarihi kucaklıyor” diyen Maçin, “Bugün yedi ayrı bölgede yenileme çalışması yapıldığını gördük. Eski mimariye göre yapılıyor. Taşları Karacadağ’dan getirilen bazalt taşlarından yapılıyor” şeklinde konuştu.
Sur ilçesindeki yenileme çalışmalarına da değinen Nusrettin Maçin, “Evleri yıkılan vatandaşlar ise şu an mağdur durumdalar. Kendilerine üç seçenek veriliyor. Ya taksitle satacaksınız, ya size TOKİ’de ev vereceğiz ya da peşin paranızı alacaksınız deniyor ancak verilen ücret cüzzi bir ücret” dedi.
Yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihi olan Diyarbakır Surları, Çin Seddi ve İstanbul Surları'ndan sonra dünyanın en uzun, en geniş ve sağlam surlarından biri olarak kabul ediliyor.