Altan Tan: CHP’nin Kürdistan Bölgesi ziyareti olumlu bir ilk adımdır

07-09-2021
Bedirhan Muhsin Aybar
Etiketler Altan Tan CHP Kürdistan Bölgesi Kürt sorunu
A+ A-

Erbil – Kürt siyasetçi Altan Tan, CHP’nin Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin iki taraf ilişkileri açısından "çok olumlu bir adım" olduğunu ve devamının gelmesinin önemli olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki bir heyet, 5 Eylül’de Kürdistan Bölgesi’ne gelmiş ve çeşitli temaslarda bulunmuştu. CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat’ın da bulunduğu heyet Kürdistan Bölgesi siyasi liderleriyle görüşmüştü.

CHP’nin Kürdistan Bölgesi’ne düzenlediği bu ilk ziyaret ses getirmiş, Türkiye gündeminde ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Eski milletvekili Kürt siyasetçi Altan Tan, CHP heyetinin düzenlediği ziyareti Rûdaw’a değerlendirdi.

“Çok geç kalınmış olmasına rağmen, bu ziyaret olumlu bir gelişme”

Bu ziyaretle birlikte CHP için bir dönemin bittiğine işaret eden Tan, “CHP’nin Kürdistan Bölgesi’ne ilk defa resmi bir heyetle gelmesi olumlu bir gelişmedir. Senelerdir CHP’yi eleştiriyordum. Türkiye’nin pek çok başbakanı, bakanı ve temsilcisi defalarca Kürdistan Bölgesi’ne resmi ziyarette bulundu. Fakat CHP bir kere bile ziyaret etmedi. Bu, çok çok geç kalmış olmalarına rağmen olumlu bir gelişme. Çünkü bugün Türkiye’de Kürt sorununun varlık sebebi, eski CHP’nin tek parti dönemidir. CHP, senelerce Kürt inkarı üzerine dayalı bir politika takip etti. Son 20 seneye kadar başta sayın Barzani olmak üzere Kürt siyasetçileri ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin siyasetçilerini ‘ayağı şalvarlı aşiret reisleri’ şeklinde aşağılayarak tepki gösteriyorlardı. Bizim gibi Kürdistan Bölgesi’yle dostça, kardeşçe ilişkileri destekleyen insanları da protesto ediyorlardı. Bu resmi ziyaretle bu dönemin bitmiş olması olumlu bir gelişme” ifadelerini kullandı.

CHP’nin Kürdistan Bölgesi’yle legal bir ilişki geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Tan, “Bundan sonrası için de pek çok şey söylenebilir. CHP neden böyle bir görüşme gerçekleşti, neyi amaçlıyor? Acaba HDP ile Kürdistan Bölgesi arasında, dolaylı olarak da PKK’yle bir diyalog mu geliştirilmek isteniyor… Bu konularda yazan çizen çok sayıda AK Parti yanlısı yazar da var. Bu ziyaretin perde arkasında başka şeyler arayanlar da var ama ben şahsen onlardan değilim. İşin görünen tarafı önemlidir. Doğru bir ziyaret olmuştur, bundan sonra umarım CHP, Kürdistan Bölgesi’yle iyi ilişkiler geliştirir, başta referandum olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nin aldığı kararlara saygı duyar, demokratik ve legal bir ilişki geliştirir” dedi.

"CHP, Türkiye’yi yönetmeye talipse daha ileri adımlar atmak zorunda"

Tan, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun siyaseten en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu belirterek CHP’nin bu anlamda çözüm için program geliştirmek zorunda olduğunu kaydetti.

Tecrübeli siyasetçi, şunları belirtti:

“Şu anda çok iyimser ya da çok kötümser olmak için erken. Öküz altında buzağı aramanın da bir faydası yok, fakat Kürt sorunun bölgede de Türkiye’de de çözümüne katkı sağlayacak bir gelişmedir. Kürt sorununda bir tavır belirlemeden, olumlu bir politika ortaya koymadan Türkiye’yi sağlıklı bir şekilde yönetmek ve bölgeye huzurun gelmesi mümkün değildir. Bu yüzden CHP açısından bu, önemli bir ilk adımdır. CHP eğer Türkiye’yi yönetmeye talipse daha ileri adımlar atmak zorundadır. Kürdistan Bölgesi’yle ilişkilerini daha ileri boyutlara taşımak zorundadır. Türkiye’de de buna parallel bir Kürt sorunu çözüm programı ortaya koymak zorundadır. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda bu ziyaret, olumlu bir ilk adımdır.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Çin’in Erbil Başkonsolosu Luo Jun / Foto: Rûdaw

Çinli diplomat: Kürdistan Bölgesi'nde 50 Çinli şirket çalışıyor

Rûdaw TV’de sabah bültenine konuk olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Erbil Başkonsolosu Luo Jun, Çin dili bölümünün kurulmasını, “Kürdistan Bölgesi ve Kürt toplumunun Çinceye büyük ilgi duyması nedeniyle” açıldığını söyledi.