Sur’da restorasyon başladı

Haber Merkezi - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde meydana gelen çatışmalar sırasında yanan ve ağır hasar gören Kurşunlu Camii'nin restorasyon çalışmasına başlandı.

 

Sur’da, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sırasında yanarak ağır hasar gören 499 yıllık Kurşunlu Camii'nin restorasyonu çalışmasına başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan 11 vakıf eseri ile birlikte restorasyonuna başlanan Kurşunlu Camii'nde ilk olarak çatışmalar sırasında parçalanan işlemeli tarihi taşlar koruma altına alındı.

 

Caminin tamamen yanan iç kısmının temizleme çalışmaları tamamlanırken, avlu içindeki enkazın kaldırılmasına devam ediliyor. 11 eserin restorasyonunun yaklaşık 40 milyon TL ile yapılacağı belirtildi.



Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, bugün sabah saatlerinde Kurşunlu Camii'ne giderek başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

 

Vali Aksoy şöyle konuştu:

 

"Terör olaylarından zarar gören 11 vakıf eseri ile ilgili çalışmalar başlatıldı ve önümüzdeki süreçte bunlar tamamlanarak, tekrar halkımızın hizmetine sunulacak. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Paşa Camii 1517 yılından kalan bir eserimiz ve terör olaylarında önemli bir hasar gördü.

 

Camilerle birlikte kiliselerimizin de onarımlarını gerçekleştireceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Ermeni Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi'nin onarım çalışmaları da başlatıldı. Temennimiz bir an önce bu onarımları gerçekleştirmek ve vatandaşımızın hizmetine sunabilmek."


Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise yaptığı yazılı açıklamada Sur ilçesinde yaşanan saldırılarından dolayı Ulu Camii, Fatih Paşa Cami, Fatih Paşa Cami Şafiler Bölümü, Şeyh Muttahhar Cami, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Şeyh Cami, Kadı Camii, Hasırlı Mescidi ve Nasuh Paşa Cami olmak üzere toplam 11 eserin büyük hasar gördüğünü söyledi.