Şengal’de IŞİD’in yıktığı türbe onarılarak ibadete açıldı

07-04-2021
Şengal
Şengal
Etiketler Şengal Ezidi Şeyh Mend Türbesi IŞİD
A+ A-

Şengal (Rûdaw) – Şengal’de IŞİD’in 2014 yılında patlatarak yıktığı 8 Ezidi türbesinden biri olan Şeyh Mend Türbesi, onarılarak yeniden ibadete açılan ilk türbe oldu.

IŞİD mensupları, 3 Ağustos 2014’te saldırarak kontrol ettikleri Şengal’de yüzlerce Ezidi Kürdü katletmiş, binlercesini kaçırmış, Ezidilere ait kutsal mekanlarıu tahrip etmişti.

Kent merkezi ve çevresinde 8 türbeyi de patlatılarak kullanılmaz hale getirmişti.

Yaklaşık 7 aydır onarımına başlanan ve 50 milyon dinarlık bütçe ile restorasyonu tamamlanan Şeyh Mend Türbesi, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

Türbenin açılışına Ezidi Ruhani Meclisi üyeleri, Ezidi ileri gelenler ve halk da katıldı. Törende Şeyh Mend Türbesi’nin temepine hilal yerleştirildi.

Rûdaw’a konuşan Laleş tapınağı sorumlusu Baba Çavuş, “Allah’tan dileğimiz Ezidilerin tekrar Şengal’e, anavatanlarına dönmeleridir. Tüm dünya için bir hayır kapısının açılmasını diliyorum” dedi.

Türbenin onarımı, Ezidi aktivist Nadia Murad tarafından 2018 yılında kurulan “Nadia İnisiyatifi” adlı kuruluşun inisiyatifi ve yardımı ile tamamlandı.

Nadia İnisiyatifi Irak sorumlusu Salah Hasan, “Bu onarımını gerçekleştirdiğimiz ikinci türbe oluyor. Gabara köyünde de Şeyh Hasan Türbesini onarıyoruz. Yakın bir zamanda onun da ibadeta açılmasını diliyoruz. Biz Şengal’de daha bir çok farklı çalışma yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Törene katılan Ezidi Buhar İlyan, Şeyh Mend Türbesi’nin yeniden ibadete açılması vesilesiyle mutlu olduklarını söyledi.

Türbenin hizmetkarlarından Xıdır Salman, “Biz, dini ve kutsal mekanlarımızn yeniden inşa edilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu bizim için çok önemli bir şey” dedi.

Çil Mêra Türbesi gözlemcisi Sêvê Xêro da, “Şeyh Adi’nin Mehma Reşan Türbesi de inşa edilirse seviniriz. Allah hayır kapısı açsın” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli