Kerkük Valiliği Kürt çiftçilerin hasadını satın almayacak

Erbil (Rûdaw) - Kerkük Valiliği Kürt çiftçilerin buğday hasadını satın almayacağına dair karar çıkardı.

 

16 Ekim olayları sonrası Kerkük’ün birçok yerinde başlatılan Araplaştırma çalışamaları kapsamında farklı ilçe ve köylerde Kürtlere ait 850 bin dönüm tarım ve ziraat arazisinde üretilen buğday hasadı kentin ziraat planlaması kapsamına alınmadı.

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük Çiftçiler Derneği Başkanı Merdan Abdulrahman, “Vekâleten Kerkük Valiliğini yapan Rakan Ciburi kanun dışı tapusu olan Arap kökenli çiftçilerin yıllık sözleşmelerini yenileyip buğday ve arpalarını alıyor. Ama Osmanlı dönemine ait tapuları yenilemiyor. Mağdur çiftçilerimiz buğday, arpa ve iş makinalarının vergisini ödüyor ama yıl sonu hasadını bizden değil onlardan alacaklar” dedi.

 

Irak Anayasasının 140’ıncı maddesi uyarıca Kürt çiftçileri tartışmalı bölgelerde çiftçilik mesleği yapma hakkında sahip, aynı zamanda hükümet Kürt çiftçilerin buğday hasadın almakla yükümlüdür.

 

Kerkük Tarım Merkezi Müdürü Mehdi Mübarek, “Rakan Said Ciburi Kerkük dışından gelen Arap çiftçilerin tarım arazilerinin ziraat planlamasına alınmasını ve kendileri ile anlaşma yapılmasını istiyor. Bu karar Kerkük’ü Araplaştırma çalışmalarının devamdır” diye konuştu.

 

Kerkük Valisi tarafından verilen bu kararı iptal etmek adına Bağdat Merkezi hükümete baskı yapılıyor.

 

Kerkük İl Meclis Üyesi Cemal Şükür, “Meclis grubumuz konuyu Cumhurbaşkanı ve Başbakana illeti. Bu hususu ele almak üzere şu ana kadar dört toplantı gerçekleştirildi ama sonuç alınamadı. Bu konuda somut adımların atılmaması hükümetin eksikliğidir” ifadelerini kullandı.

 

Baas Rejimi döneminde Kerkük’ü Araplaştırma çalışmaları kapsamında çok sayıda Arap, kente yerleştirilip Kürtlere ait tarım arazilerine el konuldu, bazıları ise Tarım ve Maliye Bakanlığına devredildi.