Rojavalı Kürtler Rûdaw'ın yasaklanması hakkında ne düşünüyor?

Erbil (Rûdaw) – Rojava Özerk Yönetimi Rûdaw'ın yayın faaliyetlerini Rojava genelinde durdurdu.  Özerk Yönetim'in bu kararı, göç ermiş olan Rojavalı Kürtler arasında endişeye neden oldu.

Erbil yakınlarındaki Kuştepe kampında kalan Rojavalı mülteciler, Rûdaw'ın çalışmalarının askıya alınması kararından memnun olmadıklarını dile getirdiler.

Rojavalı mülteciler, Rûdaw'ın küresel bir Kürt kanalı olduğunu, Rojava halkının acı ve endişelerini dünyanın her yerine ilettiğini söylüyor.

Rûdaw’a konuşan mülteciler şunları söyledi:

Mülteci Abdullah Süleyman Hassan: Bunu yanlış bir adım olarak görüyoruz. Yani Rûdaw dünya kanalıydı, dünya haberleri yayınlandı, haberi gerçekti, haberi güzeldi, Rûdaw'ın ne zararı vardı?  Biz Rûdaw’dan herhangi bir zarar görmedik. Bu yasağın yanlış olduğunu görüyoruz.

Mülteci Xorşîd Hesen Yosif:  Rojava’daki Kürt halkının durumu tüm dünyaya duyuruyordu. Özellikle Rojava’da tüm konulara odaklanıyordu.  Yasaklamak bir hata ve Rojava halkına da haksızlık.

Mihemed Salih: Rûdaw işini yapabilmeli. Rûdaw küresel bir kanaldır ve Kürtler için çok önemlidir.  Rûdaw sayesinde Rojava’da neler olduğunu öğrendik. Rûdaw kapatılmamalı.

Walid Muhammed İsmail: Rûdaw’ı yasaklama kararı kötü bir adım. Rûdaw bize tüm bölgenin ıstırabını anlattı. Rûdaw’ı sayesinde bölgeden bilgi alıyoruz. Onu yasaklamak kötü bir şey.

Şaha Cewher: Ne işim olursa olsun mutlaka oturup Rûdaw’ı izliyorum. Rûdaw’ı bizim için çok önemli ve onun sayesinde dünyada neler olduğunu öğreniyoruz.

Mihemmed Emin: Kürt kanalı olarak Rûdaw izliyoruz. Her gün 19.00'da Rûdaw'ı bekliyorduk. Bize Suriye'deki ve dünyadaki durumu anlatıyordu. Rûdaw'a yönelik gözaltılar ve yasak kararı gerçekten bir hata.

Heysem Hisên: Saat 19.00 olduğunda Rûdaw sayesinde Rojava'da neler  olup bittiğini öğreniyorduk. Rûdaw'ın Kürdistan'ın dört parçasının tamamında özgür olmasını istiyoruz.

Khalil Hassan: Rûdaw her yerdeydi, dünyanın her yerindeydi. Bu karar Kürtlerin çıkarına değil. Rûdaw sayesinde haberler alıyorduk. Bizim için kötü bir haber.