Jasana: Rûdaw’ın yasaklanması basın özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmaz

07-02-2022
Etiketler Jasana Rojava Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Medya ve İfade Özgürlüğü Örgütü Jasana, Rûdaw çalışmalarının Rojava’da yasaklanmasını eleştirerek, kararın “halkın yüz yıldır özgürlük ve demokrasiden mahrum edildiği Kürdistan’ın bu parçasında basın özgürlüğü ilkesi ile bağdaşmadığına” dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Rûdaw Medya Grubu’nun Rojava’daki tüm faaliyetlerini yasaklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Medya ve İfade Özgürlüğü Örgütü Jasana, yazılı bir açıklama ile, Özerk Yönetimin bu kararına tepki gösterdi.

Rûdaw’a yönelik engel ve çalışanlarına yönelik baskıların ardından son olarak da faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verildiği hatırlatılan açıklamada, “Rûdaw Medya Grubu’nun faaliyetlerinin yasaklanması, halkın bir asırdan fazla bir süredir özgürlük ve demokrasiden mahrum bırakıldığı Kürdistan'ın bu parçasında basın özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmaz. Kaldı ki, medya renkliliği, her ülkede demokratik sistemin temel niteliklerinden biridir” denildi.

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Rûdaw’ın Rojava’da ve PKK’ye yakın medya organlarının Erbil ve Duhok’ta yasaklanması, Kürdistan’ın her iki parçasında gazetecilere yönelik baskılara sadece medya gözü ile bakılamaz. Rojava’da Rûdaw ve diğer basın kuruluşlarına karşı, Güney Kürdistan’da da gazetecilere karşı atılan adımlar siyasi bir durumun neticesi olup medya için sağlıksız bir ortama oluşturmaktadır. Bu durumdan, en çok farklı haber ve bilgi alma hakkı olan vatandaşlar ile çalışma ve meslek hayatlarını kaybeden gazeteciler, medya organları zarar görüyor.”

“Rûdaw’ın yasaklanması ve PKK’ye yakın basın organlarının engellenmesi basın özgürlüğü ihlalidir” denilen açıklamada, “Kürdistan’ın farklı parçalarından medya organlarının bir birlerine yakınlaşması, gazetecilik meslek çalışmalarına önem verilmesi, basın özgürlüğü adına  atılmış doğru adım olur” ifadeleri kullanıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Medya Ofisi, Rûdaw Medya Grubu’nun Rojava’daki tüm faaliyetlerini yasakladığını açıklamıştı.

Kararın gerekçesinde, Rûdaw Medya Grubu’nun uzun süredir bültenlerinde “çelişkileri canlı tutmaya ve Özerk Yönetim’e bağlı kurumları karalamaya çalıştığı ve bunun da bölgedeki toplumsal yapıya zarar verdiği” iddia edilmişti.

Özerk Yönetimi’n bu kararı son olarak 2 Şubat tarihinde Rûdaw Medya Grubu ekibinin, Kamışlo'da haber takibi yaptıkları sırada bir grup tarafından saldırıya uğrayarak darp edilmesinin ardından gelmişti.

Kürdistan Gazeteciler Sendikası kararı sert bil dille kınanmış, “Özerk Yönetim bu kararla basın özgürlüğü deneyimine utanç verici kara bir deneyim eklemiştir” açıklamasını yapmıştı.

Rûdaw Medya Grubu da, kararı tamamen siyasi bir karar olarak gördüğünü vurgulayarak, “Rojava Kürdistan'da basın özgürlüğüne karşı bir suç olarak değerlendiriyoruz. Rûdaw Medya Grubu her yerde son derece profesyonelce yasa ve yönetmeliklere uygun çalışır. Demokratik Özerk Yönetim'in bu kararı herhangi bir bir yasal gerekçeye dayanmıyor, dar siyasi ve hizbi fikriyattan kaynaklanıyor” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli