Kampta aşık oldular... Yüzük parası yoktu... Küpe takıp evlendi

07-02-2015
Rûdaw
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – IŞİD’in tehditleri, Şengal Dağı’ndaki mücadeleleri ve çadırdaki zor hayat Ezidi Kürt gençlerin evlenmesine engel olamadı.

Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’a saldırması üzerine binlerce Ezidi gibi evini terkedip Şengal Dağı’na sığınan Hayat Haci (15) ve Muştak Omer’in (23) aileleri 11 gün ölüm kalım mücadelesi verimişler.

Daha sonra Peşmerge Güçleri’nin güvenli koridor açmasıyla Kürdistan Bölgesi’ne gelen iki gencin ailesi Süleymaniye’ye bağlı Arbat nahiyesi mülteci kampında yerleşmiş.

 Hayat ve Muştak Arbat Mülteci Kampı’nda tanışmışlar.

Rûdaw’a konuşan Muştak Omer, mülteci kampına taşındıktan sonra Hayat’a aşık olduğunu söyledi.

Balayını kampta geçiren çift hayatlarından memnun. Muştak, “Mülteci olarak da yaşasak, evsiz de olsak mutluyuz” diyor. Eşi Hayat ise her şeyin kader ve kısmet olduğunu söylüyor.

Evliliğin sembolü olan yüzükleri alamadığını söyleyen Muştak, “Birbirimizi çok seviyorduk. Benden bir çift küpe talep etti. Ayrıca maddi imkanımız yoktu” diye konuştu.

Muştak ve Hayat Arbat mülteci kampında evlene tek çift değil. Adil Abdal(27) ve Amşe Halefi (23) çifti de iki buçuk ay önce evlenmişler. 

Peşmerge olan Adil, Amşe’yle bir ay sözlü kaldıktan sonra evlenmiş.

10 günü cephede, 10 günü evinde geçiren Adil, “Aşk ağır bir yüktür, ondan dolayı evliliğimizi Şengal’e geri dönüşe kadar ertelemedik” dedi.

Her kızın hayal ettiği gibi onunda rüyalarında evlenirken kalabalık bir düğün olduğunu söyleyen Amşe, kampta evlenen diğer kızlar gibi düğünün nasip olmadığını ifade ederek, “Burada başladığımız gibi Allah’ın izniyle Şengal’de de devam edeceğiz” dedi.

İki aile, şimdi çadır altında her şeye rağmen yaşamlarını sürdürüyor. 



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli