Mülteciler Kürtçe kitap bekliyor

06-12-2014
Rûdaw
Etiketler Rojava Şehit Nesrin Ünügür İlköğretim Okulu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – IŞİD’den kaçarak Diyarbakır’a gelen Rojavalı çocuklar, Şehit Nesrin Ünügür İlköğretim Okulu’nda eğitime başladı. Arapça, Fransızca ve Türkçe derslerin verildiği okulda, Kürtçe için ders kitabı bekleniyor.

 

Bağlar ilçesindeki Şehit Nesrin Ünügür İlköğretim Okulu, Kürt ve Arap mülteci çocuklar için eğitime açıldı. Kobani ve Suriye’deki IŞİD saldırılarından kaçarak, Diyarbakır’a gelen 200’ü aşkın çocuk birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar eğitim alıyor.  Okulda eğitim dili Arapça, ancak Fransızca, İngilizce ve Türkçe de öğretiliyor.

 

Kürt çocuklarına Kürtçe eğitim verilmesi için Geçici Suriye Hükümeti’nin ders kitabı hazırlaması bekleniyor.


 

Mülteci çocukların eğitimi için ayrılan okulda, tanıtım tabelaları, sınıf şubeleri, öğretmenlerin isimleri öğrencilerin daha rahat okuması için Arapça yazıldı. Öğrencilere Kamışlo, Halep ve Kobani’den gelen 30 öğretmen eğitim veriyor. Okulda görev yapan öğretmen ve hizmetlilerin tümü gönüllü görev yapıyor.

 

Rudaw’a konuşan Okul Müdürü Said Murad, eğitim almak için yaklaşık 2 bin çocuğun başvuru yaptığını ancak servis olmadığı için öğrencileri okula taşıyamadıklarını söyledi. Yetkililerin ücretsiz servis tahsis etmesi durumunda, talep eden mülteci çocukların tümünün eğitimine devam edeceğini belirten Murad, şöyle devam etti:

 

“Çocuklarımızın eğitiminin yarım kalmasını istemiyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz. Müfredatımızda Kürtçe eğitim var ve öğretmenlerimiz hazır. Kitaplarımızın hazırlanmasını bekliyoruz. Kitaplar hazırlanırsa Kürtçe eğitime de başlayacağız.”

 

Sınıf öğretmeni olan Kamışlılı Emel Eshed Muhammed, kış koşullarından dolayı çocukların okula gelmekte zorlandığını söyledi. Yetkililerin çocuklara servis tahsis etmesini isteyen Muhammed, “Çocukların aileleri perişan durumda. Öğrencilerimizin, kışlık giysi, servis ve kırtasiye ihtiyacı var” dedi.

7’inci sınıf öğrencisi Leyla, Kürtçe ders görmek istediklerini belirterek, ders kitabı istedi. 11 yaşındaki Rewan ise, servis olmadığı için okula gelirken üşüdüklerini, derse geç kaldıklarını söyledi.


 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı kamplarda kalan onlarca Ezidi de çocuklarının eğitime devam etmesi için okula başvuru yapıyor. Kaydı yapılan öğrencilerden kendi imkanları ile okula gelenler eğitimine devam edebiliyorken, gelemeyenler ise belediyenin servis tahsis etmesini bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli