Dayê Şemê: Ağlamadan bir dakika bile duramıyorum

Duhok (Rûdaw) - Duhok’ta düzenlenen KDP’nin 14’üncü Olağan Kongresinde 76 kişiye Başkan Barzani tarafından “Barzani Madalyası” verildi. İŞİD savaşında 33 çocuğu, torunu ve yakını kaybolan ya da yaşamını yitiren Ezidi kadın, Dayê Şemê de Barzani Madalyası alanlar arasında.

Rûdaw, 3 Kasım’da Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 14’üncü Olağan Kongresi’nde Başkan Barzani’nin  “Barzani Madalyası”  takdim ettiği Dayê Şemê’yi evinde ziyaret etti.

Rûdaw’a konuşan Dayê Şemê, “Ben Dayê Şemê’yim. 33 şehit, kayıp ve esirin annesiyim. Gelinim ve 6 torunum hâlen İŞİD’in elinde, onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz, kayıplar. Diğerlerini gelinlerim ve çocuklarımızın gözleri önünde idam ettiler” dedi.

"Esirimizi Neçirvan Barzani sayesinde kurtardık"

Bir esirlerini Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani sayesinde geri alabildeklerini söyleyen Dayê Şemê “Neçirvan sayesinde birini geri alabildik. Parayı o ödedi eğer Neçirvan parayı ödemeseydi kesinlikle onu geri alamazdık” şeklinde konuştu.

Mezarlarının da kayıp olduğunu ifade eden Dayê Şemê, “Bazılarının cesetlerini çıkarıp Bağdat’a götürdüler. Kemiklerimiz geçen seneden beridir Bağdat’ta. Bazıları da Rakka’da. Her biri başka bir yerde öldürülüp atılmış” ifadelerini kullandı.

"Başkan Barzani bana bana kardeşlik elini uzattı"

“Başkan Barzani bana madalyayı verdiğinde bana kardeşlik elini uzattı” diyen Dayê Şemê, Başkan Barzani’nin kendisine, “Elimizden geleni yapacağız” dediğini söyledi.

"Ağlamadan bir dakika bile duramıyorum"

Çok ağır şeyler yaşadıklarını söyleyen Dayê Şemê, “Maalesef kemiklerimiz kayıp, kızlarımız İŞİD kafirlerinin elinde. Evlerimiz talan edilmiş, Şengal Dağı’nın 9 yıldır bu durumda olduğunu tüm dünya biliyor. Bize kemiklerimiz, esirlerimiz lazım. Çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz. Artık kendi yerlerimize gitmeye korkuyoruz. Güç ve sağlığı yitirdik, ağlamadan bir dakika bile duramıyorum” dedi.