Mesrur Barzani: Kürdistan Bölgesi'nin her zaman tüm inançların korunduğu bir merkez olacak

06-08-2023
Etiketler Mesrur Barzani Keldani Kilisesi Louis Raphael Sako
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, başkent Erbil’de Keldani Kilisesi Patriği Kardinal Louis Raphael Sako ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kardinal Sako, Kürdistan Bölgesi’nden gördüğü destekten dolayı hükümete şükranlarını sundu.

Kadinal Sako, Kürdistan Bölgesi'ndeki farklı oluşumların barış içinde bir arada yaşadığından övgü ile söz etti.

Başbakan Barzani ise Patrik Kardinal Louis Sako ve Keldani Kilisesi ile ilgili Irak Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin geri çekilmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, bu yanlışlığın düzeltilmesi temennisinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi'nin her zaman olduğu gibi tüm bileşenlerin haklarının ve inanç özgürlüğünün korunduğu bir merkez olacağını vurgulayan Barzani, “Bazı sorumsuz taraflarca haksız yere katliamlara maruz bırakılan Hristiyan cemaatini destekleliyoruz, tüm milliyet ve dinlerin haklarını savunuyor ve zorunlu demografik değişime karşı çıkıyoruz” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Hristiyan Babiliyyun Hareketi lideri Reyyan Keldani ile Irak Keldani Katolikleri Patriği Louis Rafael Sako arasında yaşanan tartışmanın ardından 2013 tarihinde eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani döneminde çıkan 147 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal ederek Keldani Kilisesi Patriği Luois Sako'yu görevinden azletmişti.

Bunun üzerine Irak yargısı geçen Temmuz ayında, Reyyan Keldani tarafından kendisine yöneltilen önceki bir şikayete dayanarak Patrik Sako’nun tebliğ tarihinden itibaren en fazla 48 saat içinde yargı önüne çıkarılması talimatı vermişti.

Patrik Sako ise bu gelişme karşısında Bağdat’taki patrikhaneden ayrılma ve başkenti Erbil’de bir manastıra yerleşme kararı aldı.

Babiliyyun Hareketi lideri Reyyan Keldani, Şii Heşdi Şabi çatısı altında faaliyet gösteren silahlı bir grubun lideri. Buradan elde ettiği nüfuzla Hristiyanların parlamentodaki temsilciliğini tekeline almakla suçlanıyor.

Reyyan Keldani, geçtiğimiz nisan ayı sonlarında Kardinal Sako hakkında “dolandırıcılık ve gayrimenkul tapularında sahtecilik” suçlamasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli