Barzani: Türkmenler azınlık değil

06-07-2015
Rûdaw
Barzani: Türkmenler azınlık değil
Barzani: Türkmenler azınlık değil
Etiketler Barzani Türkmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw)Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Türkmenleri hiçbir zaman azınlık olarak görmediklerini” ifade etti.

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetinin, Başkan Mesud Barzani’nin başkanlık süreci ile ilgili siyasi partilerle görüşmeleri devam ediyor.


Parlamentoda temsil edilen bazı partileri Erbil ve Süleymaniye’de Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyet, bugün de İslami Birlik Partisi (Komel) ve Türkmenler’in 5 partisinin kapısını çaldı.

 

Barzani başkanlığındaki heyet, ilk olarak İslami Birliği Partisi'ni ziyaret etti. KDP heyetini İslami Birlik Partisi Başkanı Ali Bapir karşıladı.



Ardından KDP heyeti, Türkmen partilerini gezdi. Parlamentoda 5 sandalyesi bulunan 5 Türkmen partisinin temsilcileri, Türkmenler Evi'nde birlikte Barzani ve KDP heyetini karşıladı.

 

Barzani’nin Türkmenlerle yaptığı görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.



Görüşmenin ardından kameraların önüne çıkan Barzani, “Türkmenler yüzyıllardır bu topraklarda yaşıyor. Biz onlara hiçbir zaman azınlık gözü ile bakmadık” dedi.


Erbil’de Türkmenlerin camisinde yıllar sonra Türkmence hutbeler okunduğunu belirten Barzani, bu gelişmeden mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkmenler’le Asuriler’in Kürtler’le eşit haklara sahip olduğunu belirten Barzani, bunun Kürdistan Bölgesi’ndeki birlikte yaşam kültürüne katkı sağladığını vurguladı.

Başbakan Barzani ve beraberindeki heyet  dün de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi’yle biraraya gelmişti.

 

Heyet önceki gün de başkent Erbil’de İslami Birlik Partisi (Yekgırtu ) Genel Sekreteri Muhammed Ferec’i ziyaret etti.

 

Mesud Barzani, geçtiğimiz günlerde başkanlık seçiminin 20 Ağustos’ta yapılacağını duyurmuştu. Ancak Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim Kurulu, yeterli bütçe bulunmadığından dolayı seçimin ertelendiğini bildirmişti.

 

KDP, Başkan Barzani’nin görev süresinin tekrar uzatılması için çalışırken bu konudaki çözümün partiler arasında uzlaşma sonucu bulunmasını istiyor.

 

KYB ile Goran ise, başkanın parlamento tarafından seçilmesinden yana.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli