Irak’ta eşcinselliği yasaklayan yasa Kürdistan Bölgesi'ni de kapsıyor mu?

06-05-2024
Etiketler Irak Kürdistan Bölgesi Eşcinsellik Fuhuşla Mücadele Yasası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu eşcinsel ilişkiyi suç sayan ve 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası öngören yasa tasarısını geçtiğimiz gün onayladı. Irak Parlamentosu Başkanvekili Mendelavi, yasanın Kürdistan Bölgesi için de geçerli olduğunu söyledi. Ancak Kürt milletvekili Dana Dara, yasanın Kürdistan Parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğine dikkati çekti.

Irak’ta 'Fuhuşla Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi 27 Nisan günü parlamentoda oy çokluğu ile kabul edildi.

Yeni yasa uyarınca eşcinsel ilişki “suç” sayılacak ve tespit edilen bireylere 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verilecek. Ayrıca trans bireyler de 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

1988’de kabul edilen fuhuşla mücadele yasasında değişiklik öngören tasarının bir önceki taslağında eşcinsel ilişkiler için idam cezası öngörülmüştü. Yeni taslağa LGBT bireylerine ceza öngören madde de eklendi.

Irak'taki LGBT bireyleri cezalandırmak için daha önce ahlak yasaları kullanılıyordu.

Yeni yasa ile birlikte cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren herkes ve ameliyatı yapan doktor veya cerrahlar da 1 ila 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Yasanın uygulanacağı yerler

Parlamentodaki tartışmalar esnasında yasanın kapsadığı bölgeler de gündeme geldi.

Irak Parlaemntosu Milletvekili Ali Sadi, “Yasa Kürdistan Bölgesi’nde de uygulanmalıdır. Aksi taktirde burada yargılanan veya ceza alanlar oraya sığınabilir” dedi.

Irak Parlamentosu Başkanvekili Muhsin Mendelavi ise, yasanın Kürdistan Bölgesi’ni de kapsadığını söyledi.

Ancak Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Danışmanı Dana Dara, “Yasanın Kürdistan Bölgesi’nde de uygulanabilmesi için Kürdistan Parlamentosu’nun onayı gerekiyor” dedi.

Dara, “namus suçu” kapsamına alınan yasanın kişilerin seçilme dahil bazı bireysel haklarını da ellerinden aldığını söyledi.

ABD ve İngiltere’den eleştiri

Yasaya İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) yanı sıra ABD ve İngiltere’den de tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeni yasanın insan hakları ve özgürlükler için tehdit olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da değişiklikleri "tehlikeli ve endişe verici" olarak nitelendirdi.

Ancak Irak’ın İngiltere Büyükelçisi Muhammed Cafer es-Sadr,  söz konusu eleştirilere X hesabından, “Lütfen tavsiyelerinizi kendinize saklayın, biz binlerce yıllık medeniyete ve insanlığa sahip bir milletiz" yanıtını verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli