Rojhılat’ın Sine kenti ‘Newroz başkenti’ olmaya aday

06-03-2022
Etiketler Sine Rojhılat Newroz
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – UNESCO temsilcileri bu yıl Rojhılat’ın Sine (Senendec) kentinde düzenlenecek Newroz törenlerine katılacak. Sine Valisi, “Bu, Sine’nin ‘Newroz başkenti’ olarak tescil edilmesi için bir fırsat” değerlendirmesinde bulundu.

Sine Valisi İsmail Zari Kuşa konuya ilişkin konuşarak bu yıl Newroz için iki ayrı tören hazırladıklarını ve bu törenlerin de Sine’nin tanıtılması adına fırsat olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2020 yılında Sine kentini ‘Müzik başkenti’ olarak belirlemişti.

“Törenlerimizde yerel ve bölgesel müzikler yoğun olacak”

Sine Belediyesi Kültür Hizmetleri Sorumlusu Serkeft Necefi, kentte yapılacak Newroz etkinlikleriyle ilgili olarak “Sine’nin ‘müziğin yaratıldığı kent’ olarak tanınması gerçeğine dikkat çekeceğiz, bu yüzden de törenlerimizde yerel ve bölgesel müzikler yoğun olacak” ifadelerini kullandı.

Rojhılat ve İran’da Newroz törenleri ve etkinlikleri bu ayın 14’ünde Tahran’da başlatılacak ve Hemedan ile Kırmaşan’da devam edecek.

Sine’deki törene UNESCO temsilcileri de katılacak

17 Mart’ta Sine’de karnaval programı çerçevesinde bir tören düzenlenecek ve edinilen bilgilere göre UNESCO temsilcileri bu törene katılacak.

Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Duhok kentinin Akre ilçesinde de her sene Newroz büyük bir coşku ve katılımla kutlanıyor ve bu yüzden de Akre ‘Newroz başkenti’ olarak adlandırılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli