Rûdaw Gazze'de tutulan Ezidi Kürt kadına nasıl ulaştı?
Erbil (Rûdaw) – İsrail ordusunun geçtiğimiz günlerde Gazze’de esaret altında kurtarıldığını duyurduğu Ezidi Kürt kadına ilişkin tartışmalar sürüyor. Rûdaw TV’nin Duhok Ofisi Müdürü Nasır Ali, Fevziye Emin Seydo’nun hikayesini bir yıl önce yayımlamıştı.
Rûdaw TV’nin Duhok Ofisi Müdürü Nasır Ali, Fevziye Emin Seydo ile bir yıl önce görüntülü yaptığı görüşmesinde, onun sesini dünyaya duyurmuş, Ezidi kadının kurtarılmasına yönelik Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetiyle ile irtibat kurmuştu.
Ezidi Kürt kadın Fevziye Emin Seydo 4 gün önce kurtarılarak Sengal'deki ailesine ulaştı.
Nasır Ali, Fevziye Emin Seydo'ya ilk kez nasıl ulaştığını, onun hikayesini ve kendisiyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:
"Filistin’in Gazze kentinde olduğunu öğrendik"
"2022 yılının Nisan ayında, IŞİD'ten kurtarılan bir Kürt kızı aracılığıyla Fevziye Seydo'nun telefon numarasını ulaşarak kendisi ile iletişime geçtim. WhatsApp üzerinden Fevziye Emin Seydo'ya bir mesaj gönderdim ve o da Arapça cevap verdi, kendimi tanıttım. Ona, Rûdaw Medya Grubu'nun gazetecisi olduğumu söyledim, o da bana, bir erkekle konuşmasının yasak olduğunu ve konuşamayacağımı belirtti. Rûdaw’ın Duhok Ofisindeki bir kadın çalışanın aracılığıyla Filistin’in Gazze kentinde olduğunu öğrendik.
"Fevziye’nin tek şartı kendisiyle röportaj yapanın kadın olmasıydı"
Kendisiyle röportaj yapma talebimizi önce reddetti. Ancak 5 ay sonra tekrar telefon etti ve talebimizi kabul ettiğini söyledi. Fevziye’nin tek şartı kendisiyle röportaj yapanın kadın olmasıydı. 13 Eylül 2022'de, ofisimizde bir kadın muhbir arkadaşımız aracılığı ile kısa bir söyleşi yaptık. O dönem yaptığı açıklamada ailesine geri dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Kısa söyleşi yayımlandıktan kısa bir süre sonra, ailesi bizimle iletişime geçerek, Fevziye’nin irtibat numarasını istedi. İletişim numarasını ailesine ilettim. Ağustos 2013’te Fevziye Emin Seydo bizimle iletişime geçerek kaçırılışı ve nasıl Filistin’e götürüldüğüne ilişkin röportaj vermek istediğini söyledi. 3 Ağustos 2013’te kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimiz Rûdaw’da tüm dillerde yayımlandı.
Söyleşimiz yayımlandıktan sonra, Irak Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından kurulan Kaçırılan Kadınları Kurtarma Genel Müdürlüğü, Almanya hükümeti ile Rusya ve Japonya'daki gazeteciler, 16 uluslararası kuruluş ve birkaç Kürt birey benimle irtibat kurdular.
“Gazze’ye gitmek istedim ama hiçbir yol yoktu”
Rûdaw gazetecisi olarak Gazze’ye ulaşmak için çaba gösterdim. Fevziye'nin kurtarılması, Ezidi Kürt kadınının yaşam hikayesinin belgelenmesi için bir şeyler yapmak istedim. Ancak hiçbir şekilde bir yol bulamadım. Fevziye'nin telefonu yalnızca birkaç kez online görülüyordu. 4 ay önce bana bir mesaj göndererek "Kürdistan Bölgesi’ne geri dönme kararı aldım" dedi. Ben de kendisine Kaçırılan Kadınları Kurtarma Genel Müdürlüğünün irtibat bilgilerini verdim.
Aynı zamanda Almanya'daki bazı Kürt kuruluşları ve bireyleriyle de görüştüm. Fevziye'nin durumu hakkında bilgi verdim. Onlardan, onun Kürdistan Bölgesi'ne dönmesine yardım etmelerini istedim.
3 Ekim’de Fevziye’nin kurtarıldığı haberini duyduğumda, WhatsApp üzerinden ona bir mesaj gönderdim ve "Kurtuldun mu?" diye sordum. O da bana "Evet" diyerek cevap yazdı. Onu ve ailesini kutladım ve bir kez daha onunla bir söyleşi yapma sözü verdim."
Ne olmuştu?
Fevziye Emin Seydo, 2014’de IŞİD üyeleri tarafından Şengal’den kaçırıldı. Kaçırıldığında 11 yaşında olan Fevziye, 10 yıl boyunca esir tutulmuştu ve evlendirildiği Filistinli IŞİD üyesi öldürülünce IŞİD’li aile tarafından Suriye’den Türkiye'ye kaçırmış, ardından Mısır üzerinden Filistin’in Gazze kentine götürülmüştü. Fevziye Emin Seydo burada öldürülen IŞİD'li Filistinli kişinin kardeşiyle evlendirildi. O da İsrail saldırılarında öldürülünce ülkesine dönmek istediğinde bulundu.
İsrail ordusu Gazze’ye düzenlenen operasyonda Ezidi Kürt kadının kurtarıldığını ve ailesine ulaştırıldığını açıklamıştı
Irak Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Fevziye Emin Seydo, bakanlıklarının doğrudan gözetiminde ailesinin yanına döndü.
Irak İstihbarat Ajansı, yaptığı açıklamada Fevziye Emin Seydo’nun, Dışişleri Bakanlığı ve Kürt Kadınları Kurtarma Genel Müdürlüğü ile işbirliği ile kurtarıldığını duyurdu.
Ajansa göre soruşturma, Fevziye’nin bölgedeki bir ülkede olduğu bilgisinin alınmasının ardından başladı. Nihayet Çarşamba sabahı Bağdat'a gönderildi ve ardından yakınlarına teslim edildi.
IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik bir soykırım gerçekleştirmiş ve 6 bin 417 Ezidi kaçırılmıştı.
Rûdaw'ın Ağustos 2023'te Fevziye Emin Seydo ile yaptığı röportajı bu linkten okuyabilirsiniz: IŞİD’in kaçırdığı Ezidi çocuğun Şengal’den Filistin'e uzanan ızdırap doluhikayesi