Kürdistan Parlamentosu Başbakan’ın talebi üzerine toplandı

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu, Başbakan Mesrur Barzani’nin talebi üzerine bugün özel bir oturumla toplandı. Mesrur Barzani oturumda hükümetin çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Parlamentosu’nda düzenlenen özel oturuma katıldı. Saat 10:00’da başlayan oturumda Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab da hazır bulunuyor.

Oturumda Barzani, hükümetin reform çalışmaları, ekonomik krizle mücadele, Bağdat’la yürütülen müzakereler, hükümetin tarım, sanayi, karayolları ve enerji alanlarındaki projeleri ve koronavirüs salgınıyla mücadele konularında hükümetin bir yıllık çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

Ekonomik açıdan zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin herhangi bir yedek geliri olmadığını, eldeki imkanlarla memur maaşlarını ödemeye çalıştıklarını söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsü nedeniyle petrol fiyatlarının düştüğünü hatırlatan Barzani, “Bu durum Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi bütçesini göndermesini de zor hale getirdi” dedi.

Sorunun çözümü için maaşlarda kısıtlamaya ve gelirleri arttırmaya çalıştıklarına işaret eden Mesrur Barzani, bu konudaki reform projesini yakında Parlamentoya göndereceklerini ifade etti.

Barzani, bu proje ile hükümetin her alanda gelirleri arttırmayı hedeflediğini vurguladı.

Mesrur Barzani, “Kabinemiz göreve başladığından beri 12 aylık maaş ödedik. Yalnızce iki maaş gecikti ki o da Irak hükümeti tarafından bütçenin gönderilmemesinden kaynaklandı. Yine Bağdat’tan gelen bütçe payındaki kısıtlama nedeniyle maaşların yüzde 79’unu ödemeye karar verdik. Bu istenmeyen durumu hükümet yaratmamıştır. Bu durum sadece Kürdistan Bölgesi’ne mahusus değildir. Dolayısıyla şartlara uyuşmamız gerekiyor” diye konuştu.  

Reform projesi ile memur ve çalışanların maaşlarında da iyileştirmeye gitmek istediklerini ifade eden Barzani, “Malesef Kürdistan Bölgesi’nin herhangi bir yedek geliri yok. Yalnızca aylık gelirlere sırtımızı dayıyoruz. Bu da her bir sorun karşısında ekonomik krizle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Ayrıca, daha önce de farklı etkinliklerde dile gitirdim. Birkaç milyar dolar borcumuz var ve bu borcun bir kısmı Irak hükümetine düşüyor” ifadesini kulllandı.

Sunumun ardından tartışma bölümüne geçilecek ve parlamenterler Başbakan’a sorularını yöneltecek.

Başbakan Mesrur Barzani, geçtiğimiz günlerde Kürdistan Parlamentosu İç Tüzüğünün 66’ncı Maddesi uyarınca, Parlamento Başkanlık Konseyi’nden oturum talebinde bulunmuştu.