Rusya: Türkiye destekli silahlı gruplar Efrin’de tarihi eserleri kaçırıp karaborsada satıyor

05-09-2022
Rûdaw
Etiketler Efrin Tarihi eser Tahribat Tarihi eser kaçakçılığı Silahlı gruplar TSK Rusya Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Yegorov, Efrin'de, Türkiye destekli silahlı grupların, tarihi alanları tahrip ederek buldukları tarihi eserleri Türkiye’ye kaçırarak sattığını bildirdi.

Oleg Yegorov dün yaptığı açıklamada, yasadışı silahlı birliklere mensup kişilerin Efrin’de, tarihi alanlarda kazılar yaparak kültürel mirasa ciddi zararlar verdiğini kaydetti.

Rus haber ajansı TASS'ın geçtiği habere göre Yegorov, silahlı grupların tahrip ettikleri alanlarda buldukları eserleri daha sonra karaborsada sattığını duyurdu.

Oleg Yegorov yaptığı açıklamada, "Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki topraklarda faaliyet gösteren silahlı birliklere mensup militanlar, Afrin kenti yakınlarında tarihi değeri olan eserler için kaçak kazı yapıyor. Çalışmalar ağır iş makineleri ve patlayıcılarla yürütülüyor ve bu da Suriye’nin kültürel miras alanlarına ciddi zararlar veriyor” ifadelerini kullandı.

Yegorob'a göre, topraktan çıkarılan değerli eserler karaborsada satılmak üzere Türkiye'ye taşınıyor.

Yağma 2018'den veri devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve o zamanki adıyla Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birlikler, 20 Ocak 2018'de Efrin’e yönelik “Zeytin Dalı” adıyla operasyon başlattı. Kürt güçleriyle 2 ayı askın bir süre devam eden çatışmaların ardından Efrin Türkiye ve güdümündeki silahlı grupların eline geçti.

O tarihten beri Efrin’den ağır insan hakları ihlallerinin yanı sıra, fidye için insan kaçırma, talan, gasp, yağma ve tarihi eser kaçakçılığı haberleri gelmeye başladı.

Silahlı gruplar Efrin’in simgesi olan yüzbinlerce zeytin ağacını da kesti, halkın zeytinliklerine ve mahsulüne el koydu.

Arap ve Türkmenler yerleştirildi

Saldırılar nedeniyle yüz binlerce Kürt evlerini ve topraklarını terk etti. Kürtlerin terk etmek zorunda bırakıldıkları yerlerle Arap ve Türkmenler yerleştirildi.

3 bin yıllık tarihi aslan heykeli çalındı

Türkiye destekli Sultan Murat adlı silahlı grubun, 2019’un Aralık ayında, Efrin’in sembolü olan Ayn Dara Tapınağı’nda bulunan 3 bin yıllık tarihi aslan heykelini yerinden söküp götürdüğü ortaya çıkmıştı.

Adını açıklamayan bir yerel kaynak, tarihi heykelin diğer adı Siros olan antik Nebi Nur bölgesinde, kontrolü elinde bulunduran Sultan Murat mensuplarınca bilinmeyen bir yere götürüldüğünü aktarmıştı.

Suriye Tarihi Eserler İdaresi'ne göre Ayn Dara Tapınağı, Türkiye destekli grupların denetimine girmeden önceye kadar da, "M.Ö. birinci binyıl içerisinde Suriye'de Aramiler tarafından inşa edilmiş olan en önemli anıtlar" arasında yer alıyordu.

Tarihi tapınak, TSK’nın Efrin’e yönelik operasyonu esnasında, 26 Ocak günü gerçekleştirilen hava bombardımanında ağır hasar görmüştü.

Bombardımanda tapınağın içine yönelen merdivenler yıkılmış, siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren freskler de enkaz yığınına dönüşmüştü.

Tarihi tepe de tahrip edilmişti

Bu yılın Nisan ayında da Efrin'in Raco ilçesinde, Türkiye destekli silahlı gruplar, tarihi alan olan Çemê Reş yakınlarındaki Hibişko Tepesi'ni tahrip etmişti

Yerel kaynakların bildirdiğine göre silahlı kişiler, tarihi eser bulmak amacıyla alanı kazarak zarar vermişti.

“Kazılarda” silahlı grupların tepedeki 24 bin 500 metrekarelik tarihi alanı adeta yok ettiği belirtilmişti.

Yine Nisan 2022’de ve yine Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar tarafından, Efrin'in Mabata ilçesine bağlı Omo köyündeki Ziravka Tepesi’ndeki alan da yağma amacıyla tahrip edilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli