Türkmen temsilci: Kürt ve Türkmenler göz ardı ediliyor

Erbil (Rûdaw ) - Kerkük İl Meclisi Türkmen Listesi üyesi Necat Hüseyin, Kürtlerle Türkmenlerin göz ardı edildiğini ifade ederek, “Tek bir etnik grubun yönetiminde Kerkük ne askeri ne de siyasi açıdan refaha kavuşamaz” dedi.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Türkmen üyesi Necat Hüseyin, “Rakan Ciburi döneminde Kerkük’teki Kürtler ve Türkmenler göz ardı edilerek araka plana itildi. Kentin yönetimi şu an Arapların yönetiminde” dedi.

Kendisi Şii bir Kerküklü Türkmen olan Necat Hüseyin, tek bir etnik grubun yönettiği Kerkük’te siyasi ve güvenlik açısından istikrara kavuşmayacağını belirtti.

Kerkük Valiliğini vekâleten yürüten Rakan Ciburi, “Araplaştırma” politikaları kapsamında Kerkük İl Meclisi’nin fesih edilmesi yönünde birkaç kez girişimde bulunmuş ve konuyu Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’ye taşımıştı. Ancak Ciburi’nin girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Kerkük'te neler yaşandı

25 Eylül 2017 yılında Kürdistan'da yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi Kürdistan Bölgesi'ne karşı bir takım yaptırımlar uyguladı. Ardından 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi Kerkük ve tartışmalı bölgelerde Peşmergeye saldırdı.

Kerkük ve tartışmalı bölgelerde kontrolü sağlayan Bağdat yönetimi kente vali atadı. Öte yandan iki yıldır devam eden siyasi çekişmelerden dolayı Kerkük İl Meclisi toplantı gerçekleştiremiyor.