DUHOK - Doktor göçü hastane kapattırıyor

05-09-2016
Rûdaw
Etiketler Doktor Göçü duhok Hastane
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Duhok’ta, doktorların göç etmesi ve yerlerine sağlık çalışanlarının tayin edilmemesi 3 hastane, çok sayıda sağlık ocağı ve bazı hastanelerin belli bölümlerinin kapanmasına yol açtı.

 

Rûdaw’a konuşan Duhok İl Sağlık Müdürü Dr. Nızar İsmet, “Sadece bu  yıl içinde Duhok genelide 100’den fazla doktor yurtdışına çıktı. Doktor sayısının azalması yüzünden bazı hastane, sağlık ocağı ve bölümleri kapatmak zorundayız” dedi.

 

Dr. Nızar İsmet, ilk aşamada Zaho ve Akre ilçelerindeki 3 hastane ile bazı sağlık ocaklarının kapatılacağını ve burda görevli personelin başka hastanelere tayin edileceğini belirtti.

 

Hastanelerde doktor sayısının azaldığını belirten İsmet, “Örneğin Duhok Azadi Hastanesi’nin 3 önemli katında 1 doktorumuz var. Oysa bu sayının 12 olması gerekiyordu. Akre Acil Servisi’nde çalışan sayısı çok azalmış. Burayı kapatık Gulan Hastanesi’ne nakil yapmak zorundayız. İki zayıf hastanedense, bir güçlü hastanemiz olur” şeklinde konuştu.

 

Duhok’taki birçok sağlık ocağında doktor bulunmadığını belirten İsmet, sağlık memurlarının buralarda hizmet vediğini ve önümüzdeki aya kadar sağlık ocaklarında hiç doktor kalmayabileceğini ifade etti.

 

Duhok’un mültecilerle birlikte nüfusu 2 milyon dolayında. Irak Sağlık Bakanlığı standartlarına göre her 10 bin kişiye 16 doktor düşüyor. Ancak Duhok’ta şimdi 10 bin kişiye sadece 4 doktor düşüyor.

 

Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan İsmet, “Geçmişte doktorlar kendi kentlerine tayin ediliyordu. Örneğin geçen yıl Duhok’a 50, Süleymaniye’ye, 90 Erbil’e 100 doktor atandı. Bu sistem değişmeli. Nerde ihtiyaç varsa oraya daha çok atama yapılmalı” diye belirtti.

 

410 bin nüfusa sahip Zaho ilçesi de doktor sıkıntısı yaşayan yerlerden biri. İlçede Zaholu 2 uzman doktor bulunuyor.

 

 

Zaho İlçe Sağlık Müdürü Dr. Qereni Said, “2014’te 42 uzman doktorumuz vardı, şimdi ise sayı 12. Bunlardan 2’si Zaholu, diğerleri Duhoklu” dedi.

 

Başbakan ve Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Dr. Said, “Bu ay sonuna kadar sorun çözülmezse Şebanike Acil Hastanesi personelini Bedare Hastanesi’ne nakledip o hastaneyi kapatmak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli