Kerkük’te örnek köy; üç ulus tek ses

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te Kürt, Türkmen ve Arapların birlikte yaşadığı Gumbetler köyü sakinleri, kendi imkanları ile sokakları temizliyor, köyü her türlü kir ve beladan koruyor.

Kerkük’ün 40 kilometre batısında bulunan Gumbetler köyünde yıllardır Kürt, Türmken ve Araplar birlikte barış ve huzur içerisinde yaşıyor.

Korona salgını ile birlikte bir araya gelen köy sakinleri, hem köyün rengini değiştirmek ve hem de temiz tutmak için sokak duvarlarının hepsini kendi imkanları ile renga renk boyadı.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Muhammed Rauf, “Salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde sokaklarımızı boyamaya karar verdik. Her bir ev 22 bin dinar harcası. Gençlerimiz de duvarları boyadı. İnaşallah Kerkük de böyle olur” dedi.

Köyde şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Rauf, “Şimdiye kadar bu köyde kimse bu Kürt’tür, bu Türkmen, şu Arap dememiş. Hepimiz burada kardeş gibiyiz, ezelden beridir böyle” diye konuştu.

Köy halkı belediyenin yardımı olmadan kendi imkanları ile mahallenin sokaklarını temizliyor, çöpleri toplatıyor.

Köy sakinlerinden İbrahim Halil de, “Hükümet bize herhangi bir harcama yapmıyor, belediye hizmet vermiyor ama biz bunu beklemiyoruz. Her ay her ev 5 bin dinar veriyor, kendi çöplerimizi temizliyoruz. Muhtar ve ileri gelenler hep birlikte köyü bu hale getirmeye karar veriyor” dedi.

Gumbetler köyü sakinleri köy camisini de kendi ortak imkanları ile inşa etmiş. Caminin masrafları da halk tarafından karşılanıyor.

Rûdaw’a konuşan muhtar İsam Muhammed, “Bu camiyi biz kendimiz yaptık. Yer yıl onarımını, masraflarını biz yapıyoruz. Köyümüzün tüm sokaklarını böyle güzelleştirmek istiyoruz. Hatta Kerkük’ün ve tüm köylerinin böyle olmasını istiyoruz. Çünkü Kerkük güzeldir, herdaim güzel kalsın” ifadesini kullandı.

Gumbetler köyünde yaklaşık 200 hane bulunuyor. Köy ihtiyaçlarını devlet kurumlarına muhtaç olmadan kendi arasında yaptığı işbirliği sayesinde karşılıyor.