Rûdaw Medya Grubu #israf_etme kampanyası başlattı

05-07-2022
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Medya Grubu #israf_etme Kampanya
A+ A-

#israf_etme kampanyasını duyuruyoruz

Rudaw Medya Grubu, 06 Temmuz 2022 Çarşamba günü, su israfı konusunda farkındalık yaratmak için bir günlük kampanya başlatıyor

Rudaw, su kaynaklarının korunması konusunda farkındalığı artırmak için çarşamba günü sabah saat 07:00'dan ertesi Perşembe günü 01:00'a kadar kesintisiz haber yayınlamaya devam edecek.

Çevreyi korumak, suyu doğru kullanmak ve israf etmemek için toplum bilinci ve insan toplumunun bireysel eylemi, günümüzde çok önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Rudaw Medya Grubu olarak, dünya çapında çevreciler ve su kaynakları dostları tarafından başlatılan kampanyaya izleyici, dinleyici ve okuyucularıyla birlikte katılmak istiyoruz. Rudaw Medya Ağı Halkla İlişkiler Sorumlusu Nıma Nabaz, "Rudaw, tüm platformlarının ve tüm sevilen yıldızlarının gücüyle, çevreyi ve su kaynaklarını korumaya yönelik küresel kampanyasını sürdürmek istiyor" dedi. Açıklamasında ayrıca "Bugün Kürdistan ve Orta Doğu'da su kıtlığı var ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda dağıtımı büyük bir sorun haline geldi. Kürdistan'daki herkesin, her hanenin, her işletmenin ve her fabrikanın bu küresel kampanyanın bir parçası olmasını istiyoruz. Kürdistan'da ve bölgede bir günü tahsis etmekle, su israfını durdurarak ve aşırı kullanmayarak bunun bir parçası olacağız. Bu nedenle, sizden #israf_etme talebinde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünya çapında iki milyardan fazla insan içme suyu kıtlığının baskısı altındaki bölgelerde yaşıyor. Devam eden iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlardan dolayı bu oran gün geçtikçe artıyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi bu iklim değişikliğinin merkezinde yer alıyor. Irak Su Kaynakları Bakanlığı'nın son raporuna göre, 2040 yılına kadar, “iki nehir” ile tanınan Irak, nehri olmayan bir ülkeye dönüşücek. Son yıllarda hem Dicle hem de Fırat nehirlerinin su seviyeleri yüzde 30 ila yüzde 40 oranında azaldı ve 2025 yılına kadar bu oranın %60'a ulaşması bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi Şehircilik Bakanlığı'na göre, yeraltı su kaynakları önemli ölçüde azaldı; Bakanlık açıklamasında, "Son 20 yılda yeraltı su seviyesi 500 metre azaldı" denildi. 2003 yılında bir kuyu kazmak için sadece 200 metreye ihtiyaç vardı, ancak 2022'de bir kuyu kazmak için 700 metreye ihtiyaç duyulmaktadır.

Irak'ın uydu görüntüleri, kuraklık ve çölleşmenin etkisinin boyutunu gösteriyor. Fransız fotoğraf ajansı Kermap tarafından 2020 ve 2022 yılları arasında çekilen görüntüler, Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi'nin tüm bölgelerinde, iki yıl arasında, düşük yağış ve kuraklık nedeniyle çiftçileri ekimi durdurmak zorunda bırakan tarım ve sulamanın yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor.

Kuraklık ve çölleşmeyle mücadele herkesin önceliği olmalıdır. Rudaw Medya Grubu  #israf_etme kampanyasıyla tüm sektörlerde suyu israf etmeme konusunda, kamuoyunu kuraklık ve çölleşmenin tehlikelerine dikkat çekmeye ve gelecek nesiller üzerindeki etkisi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Rudaw Medya Grubu

06 Temmuz 2022

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Rûdaw'ın Hamdaniya yangın haberi, uluslararası bir ödüle aday gösterildi

Rûdaw'ın Hamdaniya yangın haberi, uluslararası bir ödüle aday gösterildi

Rûdaw Medya Grubu'nun Musul’a bağlı Hamdaniye ilçesinde çıkan yangınla ilgili yaptığı haber çalışması, İngiltere'nin başkenti Londra'da uluslararası bir ödüle aday gösterildi. Rûdaw, dünyanın büyük medya kuruluşlarıyla birlikte bu prestijli ödül için yarışacak.