Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı bugün yeniden açıldı

05-06-2023
Rûdaw
Etiketler Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı Rojava Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Xalid Cemîl Mihemed

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki en önemli geçiş noktalarından biri olan Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı bugün yeniden geçişlere açıldı.

Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı Mayıs ayında geliş gidişlere kapatılmıştı.

Sınır kapısı idareleri, kapıların daha önce olduğu gibi vatandaşların geçişine, kuruluşlara ve ticari faaliyetlere açıldığını duyurdu. Sınır kapısı bundan böyle haftada 3 gün vatandaşların geçişine açık olacak.

Peşhabur Sınır Kapısı İdaresi, kapının Rojava’da siyasi çıkarlar için kullanıldığı gerekçesiyle kapatma kararı aldığını açıklamıştı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yetkilileri, kapının yeniden açılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) Merkez Komite Üyesi Nafi Abdullah, kapının açılmasıyla ilgili, "Milletimiz kapının açılmasından dolayı mutlu çünkü Avrupa'dan gelen insanlarımız işlerini görüyor, Kürdistan'daki halkımız da sık sık kullanıyor. Suriye Kürdistanı'ndaki halkımıza da yararı oluyor. Kapının açık olması insanlar için bir rahatlık yaratır. Milletin ümidi, kapının açık kalması ve siyasi çekişmelerden uzak tutulmasıdır. Çünkü Sayın Başkan Barzani bu kapıyı halka hizmet için açmıştır” dedi.

Rojava’ya açılan nefes kapısı

SKDP Sekreteri Ciwan Abdulkerim Sıko da, "Bunu zamanında alınmış iyi bir karar olarak görüyoruz. Çünkü Rojava'nın kuşatılığını biliyoruz. Bir yanda rejim, diğer yanda Türkiye bağlantılı çeteler pek çok zorluk çıkarıyor. Peşhabur Kapısı bir ana kapı görevi görüyor ve buradan ilaç, bebek sütü, inşaat malzemeleri gibi önemli ihtiyaç maddeleri geçiyor” diye konuştu.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı Rojava’da, gıda ihtiyacının yüzde 65'i Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı üzerinden karşılanıyor.

Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı 16 Ocak 2013’te Başkan Mesud Barzani’nin talimatıyla Rojava halkına destek ve insani yardım sağlamak amacıyla açılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli