VİDEO - Kifri'de Türkmen aşiret lideri hedef alındı: Irak Parlamentosu araştırma komisyonu kurdu

05-04-2024
Türkmen Beyati aşireti lideri Hüseyin Aluş
Türkmen Beyati aşireti lideri Hüseyin Aluş
Etiketler Kifri Süleymaniye Hüseyin Aluş Tükmen Irak Türkmen Cephesi (ITC)
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Irak Parlamentosu, Kifri ilçesindeki Türkmen Beyati aşireti lideri Hüseyin Aluş'un öldürülmesini araştırmak üzere bir komisyon kurdu. Türkmen Cephesi Kifri Şubesi Başkanı, heyetin önümüzdeki hafta Kifri'yi ziyaret etmesinin planlandığını söyledi.

Türkmen Beyati aşireti lideri Hüseyin Aluş'un bir patlama sonucu hayatını kaybetmesi güvenlik kameralarına yansıdı.

31 Mart’ta Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde insansız hava aracı saldırısı şüphesiyle meydana gelen bir patlamada Türkmen Beyati aşiret lideri hayatını kaybetti. Irak Türkmen Cephesi, saldırıda PKK’yi suçladı.

Irak Parlamentosu olayın araştırılması için bir komisyon kurdu. Irak Parlamentosundan yapılan açıklamaya göre; Xalid Ubeydi başkanlığında Mehdi Amirli, Herem Kemalağa ve Salih Zeyni Temeni isimli parlamenterlerin yer aldığı komisyon Kifri’de olayı araştıracak.

Komisyon yaptığı inceleme sonucunda raporunu Irak Parlamentosuna sunacak.

Rûdaw’a konuşan Kifri Türkmen Cephesi Başkanı aynı zamanda öldürülen Hüseyin Aluş’un yeğeni Sezgin Muslih "Olaya ilişkin emniyet güçlerinin bölgedeki soruşturması devam ediyor. Bize şu ana kadar cinayetin ayrıntıları hakkında hiçbir bilgi vermiş değiller” ifadelerini kullandı.  

Irak Parlamentosunun oluşturduğu komisyonun olayı araştırmak üzere önümüzdeki hafta Kifri ilçesini ziyaret etmesinin planlandığını da sözlerine ekleyen Muslih, "Umarız bir sonuca varırlar ve olayın faillerini ortaya çıkarırlar” dedi.

31 mart günü Kifri’de bir pazar yerine yakın bir bölgede meydana gelen patlama sonucu Türkmen Beyati aşireti lideri Hüseyin Aluş hayatını kaybetti.

Kifri Kaymakamı Sahir Ali Rûdaw TV muhabiri Soran Hüseyin’e yaptığı açıklamada "Patlamaya neyin sebep olduğunu bilmiyoruz ama olayı araştırıyoruz" dedi.

Patlamada hayatını kaybeden Hüseyin Ali Abbas Aluş 1951 yılında  Kifri’de Türkmen bir ailede dünyaya geldi. Beyati Aşiret lideri olan Aluş, Kifri’de bir misafirhane işletiyordu. Hüseyin Aluş Kifri’de Türkmen topluluğunun önde gelen bir ismi olarak tanınıyordu.

Irak Türkmen Cephesi patlamanın araştırılması ve faillerin belirlenmesi çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Grup Başkanvekili Erşad Salihi yaptığı açıklamada Aluş'un "drone saldırısında" öldürüldüğünü ileri sürerek, saldırıyı "terör saldırısı" olarak adlandırdı, PKK’yi suçlayarak, saldırıyı kınadı.

Salihi "Talebimiz üzerine, Xalid Ubeydi başkanlığındaki bir parlamento komisyonu ile ortak operasyonlar komutanından oluşan bir güvenlik komitesi Kifri'de Türkmen Beyati aşireti reisinin öldürülmesini soruşturması kararlaştırıldı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.