‘Tatlı duman’ Kürt çocuklarını vuruyor!

Erbil (Rûdaw) – Marketlerde satılan sigara şeklindeki şekerler, çocukları sigaraya yöneltiyor.

 

Sigara paketleri şeklindeki ambalajlarda satılan ve sigaraya benzer şekilde imal edilen şekerler, Kürdistan Bölgesi’nde çocukları farkında olmadan sigaraya alıştırıyor.

 

Paketlerin üzerinde de “tatlı duman” yazıyor.



 

Bu şekerler, sadece dükkan ve pazarlarda değil, okul kantinlerinde bile satılır hale gelmiş.

 

10 yaşındaki 3’üncü sınıf öğrencisi Muweyed Salih, “Şeker tadı var ama ucu sarı dibi beyaz, aynı sigara gibi. Tüm öğrenciler de alıyor” diyor.

 

Eğitim Bakanlığı her yıl okullara getirilmesi ve satılması yasak gıdaların listesini yayımlıyor. Ancak bu yıl “tatlı duman” bakanlığın listesinde yer almadı.

 

Rûdaw’a konuşan Hevalan İlkokulu Müdürü Bekir Kako, daha önce okulda bu şekerlerin satıldığını ancak bir süre önce yasakladıklarını belirtiyor.

 

Okul müdürü, “Bu şekerler bomba kadar tehlikeli. Çocukların sigaraya alışması için hızlı bir adım niteliğinde. Newroz Bayramı’ndan sonra okulumuzda satıldığını gördük ve kantinciyi satmaması konusunda uyardık” dedi.

 

Sigara şekerleri daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığı için, hiçbir dükkan sahibi bu ürünleri nerden temin ettiğini söylemiyor.

 

Newzad Cafer isimli esnaf, “Bu şekerler Çin’den ithal ediliyor. Daha önce satışı yasaktı ancak ne olduysa bir kez daha pazara girdi, özellikle de okullara.  Tüccar, elinde yazılı izni olduğunu söylüyor, bu yüzden satıyorum” diye konuştu.

 

Gıda Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Mustafa, “Daha önce tüm ekiplerimizi bu tür şekerlere el konulması konusunda bilgilendirdik. Ancak görünen o ki yine pazarda satılıyor. Pazara nasıl girdiğini bir kez daha araştıracağız” dedi.

 

Dr. İbrahim Mustafa, sigara şekerlerinin ülkeye kaçak sokulmuş olmasının muhtemel olduğunu çünkü bakanlık tarafından bu ürünün satışının 2014’te yasaklandığını dile getirdi.