KÜRDISTAN - 11 kadın namaz kıldırma ve hutbe okuma yetkisi aldı

Erbil (Rûdaw) –  Süleymaniye Fetva Kurulu, 7 yıldır Peşewa Gazali (İmam Gazali) Okulu'nda okuyan 11 kadın imam-hatip diploması aldı. İmam kadınlar, cemaate namaz kıldırabilecek, hutbe okuyabilecek ve nikah kıyabilecekler.

 

Rûdaw'a konuşan Peşewa Gazali (İmam Gazali) Okulu öğretim görevlisi Dr. Ahmet Şafii, "Bu  kadın öğrencimiz daha önce İslami İlimler fakültelerinde okudular. Buna ek olarak 7 yıl medresede Fıkıh, Nahiv, Hadis, Sarf, Tefsir ve Belagat gibi ilimleri öğrendiler. Artık şeriat uzmanı olarak şeriatle ilgili tüm sorulara cevap verebilirler" dedi.

 

Peşewa Gazali Okulu 1992'de eğitime başladı. Dr. Şafii, daha önce de bu okuldan birçok kadının mezun olduğunu ancak mezun olan bir grup için ilk kez diploma töreni yapıldığını söyledi. Törene Süleymaniye Valisinin yanı sıra çok sayıda yetkili de katıldı.

 

Halen Peşewa Gazali Okulu'nda 30 kadın dini eğitim görüyor. Bu kadınlar Tefsir, Hadis ve Fıkıh derslerini Dr. Şafii'den alıyor.

 

 

Dr. Şafii, "Kadınlar bu üç ilim konusunda çok başarılı özellikle İslami Fıkıh konusunda. Bu yüzden erkeklere soru soramayan herkes bu kadınlara fıkıh ve şeriat ile ilgili sorular sorabilir. Bu kadınlar okul (medrese) açarak kadınlara İslami ilimler eğitimi verebilirler. Ayrıca nikah kıyabilirler" ifadelerini kullandı.

 

Namaz kıldırma ve hutbe okuma konusuna değinen Dr. Şafii, "İslam fıkhına göre hutbeyi erkekler okur. Ancak eğer kadınlara özel cami varsa (eğitim görmüş) bu kadınlar namaz kıldırabilir, hutbe okuyabilirler. Ezan okuma konusuna gelince, şeriata göre kadınların ezan okuması uygun değildir dolayısıyla onlar da ezan okuyamaz" diye konuştu.

 

Diploma alan yeni imamlardan Helale Muhammed, 1992'den beri İslami İlimler üzerine eğitim alıp araştırmalar yapıyor. Beş kitabı yayınlandı, kadın ve şeriat konulu dört alan araştırması var.

 

Aldıkları yeni diplomaya değinen Helale Muhammed, "Eğitim gördüğümüz ve diploma aldığımız okul özeldir, devlete ait değildir. Yedi yıldır Peşewa Gazali Okulu'nda okuyorum, Şimdi toplumsal alanda kendi çalışmalarımızı yürütebiliriz. Kadın ve toplumun sorularına cevap verebiliriz. Aynı zamanda kadınlara kurslarda ve medya üzerinden eğitim verebiliriz. Çünkü kadınlar erkek hocalara nazaran konuları kadın hocalardan daha iyi öğrenebilirler" dedi.

 

 

Muhammed, kadınlara has bir camide diploma alan bu kadın arkadaşlarının imamlık yapabileceğini, cuma namazı kıldırabileceğini ve vaaz sunabileceğini belirterek, “Diyanet İşleri Bakanlığı girişimde bulunarak Irak genelinde ilk kez bir kadın camisi açabilir. Biz de bu camide imamlık yapabilir ve kadınların sorularına cevap verebiliriz” dedi.

 

Bazı projeler hazırladıklarını, mezun olanların gönüllü hizmetler verebileceğini belirten Helale Muhammed, “Kadınların sorularına cevaplar verebilmek için kendi aramızda bir komisyon kurmayı düşünüyoruz. Kadınlara ilişkin bazı islami fıkıh konuları, bazı hadisler ve rivayetler üzerinde araştırma yapacağız. Kuran ile uyuşup uyuşmadığını ve sahihlik derecelerini inceleyceğiz. Başka bir projemiz de öğrenci yetiştirmektir. Çünkü aldığımız diploma bize İslami ilimler alanında eğitim verme yetkisi veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Muhammed, “Üç alanda uzmanız. Bunlardan Fıkıh (Fûru) ile Fıkıh Usulü kadı, erkek ve toplumu kapsıyor. Tefsir ise kadın ve erkekleri kapsıyor. Hadis de aynı şekilde. Yani sadece kadınları ilgilendiren konularda çalışmıyoruz. Ancak kadınlarla ilgili konulara ağırlık veriyoruz. Çünkü bu alanda büyük bir boşluk ve bunun daha da büyümesini istemiyoruz" dedi.